Kampány korai rajttal. A magyar voksokért is

Nemcsak a román nagypolitikában, hanem az erdélyi magyar prérin is gőzerővel zajlik a kampány. Üzengetésekkel, beszólásokkal. Ahogy a nagyok csinálják.
Hirdetés

Szilágyi Zsolt szerint a román államelnöki választásokon versenybe szálló két erdélyi magyar jelölt jobban mozgósíthatja az erdélyi választókat, és ezáltal a magyar közösség nagyobb súllyal vehet részt a romániai politika alakításában.  Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) államfőjelöltje szülővárosában, Nagyváradon tartott keddi sajtótájékoztatóján úgy vélte, a választási kampány alkalmas lesz arra, hogy a román és a magyar választókban egyaránt tudatosítsa: az autonómia és Románia föderális berendezkedése közös erdélyi érdek. Szerinte elkerülhetetlen, hogy ebben a kérdésben konstruktív román–magyar párbeszéd kezdődjön.
Szilágyi cáfolta és az „RMDSZ pánikreakciójának” tulajdonította azokat a sajtóértesüléseket
, amelyek szerint az EMNP jelöltállítása miatt megromlott volna a párt viszonya a Fidesszel és Orbán Viktor miniszterelnökkel. Úgy vélte, az RMDSZ „propagandacélokra használja fel” az érdekeltségi körébe tartozó sajtót.
A sajtótájékoztatón részt vevő Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke kijelentette: aki az aláírásgyűjtés vagy a későbbi voksolás során Kelemen Hunort, az RMDSZ államfőjelöltjét támogatja, az áttételesen Victor Ponta miniszterelnök államelnöki törekvéseit segíti. Véleménye szerint a voksolás második fordulójában az RMDSZ egyértelműen koalíciós partnerét támogatja majd.

Kelemen a magyar kártyáról, autonómiáról

Eközben Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a szövetség államfőjelöltje a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a romániai magyar politikai erők elnökválasztás előtti megosztottságáról és a román jelöltek által kijátszható magyar kártyáról is beszélt.

Kelemen Hunor elmondta, a kampányának két nagy témája van, az egyik a magyarok számára igényelt autonómia, a másik, hogy Romániában milyen változtatásokra van szükség, például az alkotmányos berendezkedés vagy az államfői hatáskörök tekintetében. Korábbi nyilatkozatait megerősítve, hangsúlyozta, a mostani alkotmányos keretek közé semmiféle autonómiakoncepció nem illeszthető be. Arra a kérdésre, hogy mikor hozzák nyilvánosságra székelyföldi autonómia-tervezetüket, az RMDSZ elnöke azt válaszolta, a következő napokban, már elkészültek a fordítások, de azokat még össze kell vetni, meg kell vitatni. „A megfelelő időben nyilvánosság elé fogjuk terjeszteni” – fogalmazott a kormánykoalícióban résztvevő párt vezetője.
Kelemen Hunor arról is beszélt, hogy az elnökválasztási kampányban szerinte minden jelölt kiteríti majd a „magyar kártyát”. Ha a román politikusok úgy látják, hogy ez nekik szavazatokat hoz, akkor nem a vezeték- vagy a keresztnéven múlik, hogy megteszik-e, mondta.

És természetesen Szilágyi Zsoltról is

Az RMDSZ elnöke egyébként nem örül annak, hogy az EMNP saját jelöltet szándékozik indítani az államfőválasztáson. Az elnökválasztásnak abból a szempontból nincs tétje, hogy az RMDSZ jelöltje bejut-e a második a fordulóba vagy megnyeri-e a választást. „Az azonban lassan már kész röhej, hogy a romániai magyarság részéről folyamatosan olyan helyzetet teremtenek, amivel a jövőre nézve minimalizálják az esélyeiket, illetve, ami akadályozza, hogy a magyarság erőt mutasson fel” – mondta Kelemen Hunor. A politikus azt hangsúlyozta, nem fog Szilágyi Zsolttal foglalkozni, van neki dolga elég, a magyar választókat megszólítani, a románokkal párbeszédet folytatni. Hozzátette: a románok fele az RMDSZ céljait képviselné.

Hirdetés