Az erdélyi magyar sajtó él, de halott

A romániai magyar sajtó helyzetét elemezzük a Kolozsvári Magyar Napok keretében. Kizárólag sajtósok, egykori és hajdani médiacsinálók, váteszek és szakmunkások.
Hirdetés

Ülünk a Kolozsvár Társaság főtéri székházában, majdhogynem a padláson, a város fölött. Perspektívát kínál a hely, de a perspektíva nem akar feltárulni. Inkább a két világháború közötti erdélyi magyar újságírás fölött merengünk, felsóhajtunk, hogy hajh, mikor születik még egy Krenner Miklós vagy egy Kuncz Aladár.

De II. Krenner Miklós nem akar bekopogni, mert ennyi pénzért, amennyit manapság egy újságíró keres, nem vállalja. Inkább megy mosogatni Angliába, vagy asztallábat gyalulni Németországba. Közben programozóvá képzi magát, hogy elmehessen a fészbúkhoz dolgozni big data analyserként havi tizenkétezer dollárért. De addig is, kedvtelésből blogot ír, amit ötször többen olvasnak, mint az erdélyi magyar médiát.

Nincs pénz.

Meg aztán a hozzáértő ifjúság sem nagyon akar feltűnni a szakmai porondon, mivel az egyetem nem újságírókat, hanem újságírás-szakértőket gyárt, őket is csak doktori fokozattal meg tudományos publikációkkal lehet hírírásra és fotóvágásra tanítani.

A közszolgálati média, az igen, abban lenne lehetőség, a rádió- és tévéadóból évente befolyó százmillió euróból az „erdélyi magyarság” kaphatna ötmillió eurót, és aztán abból. De nem, mert nem kap. A „közösség érdekvédelmi szervezete” sem nagyon akar lépni, különben is, a politikusok szerint kenyéren és vízen kell tartani az újságírókat. Mondjuk, a laptulajdonosok szerint is.

El fognak tűnni a műfajok.

De nem fognak eltűnni, mert az emberek rá fognak jönni, hogy nekik igényes riport meg tárca kell. Pénztárca, főként, hogy ki tudják fizetni az internet-előfizetést, hogy reggeltől estig fészbúkozhassanak. De nem is, mert a fészbúk csak egy múló divat, és el fog tűnni. Dehogy fog eltűnni, csak most kezdődik a java. De bezzeg a Krenner Miklós júzer, az jó kommenteket írt a múlt század elején. Oké, de a Zuckerberg most az isten… Háát, nem is tudom, egy hírt meg tud írni?

Na de micsinál a MÚRE, csinál valamit? Semmit? De csinál. Sok mindent. Ugyan, nem képes az újságírók érdekeit képviselni, miért nem szervez tüntetést a parlament előtt, há’ milyen kicsik a fizetések. Pedig csinál, mert táborokat szervez a egyetemistáknak, riportíró tábort, milyen jó vót.

Hirdetés

Igen, de azért Krenner Miklós mekkora ász volt. Ja, de a Zuckerberg elteszi a nagy zsét, már mindenki a fészbukkon hirdet, miből élnek így meg az újságok. Meghalt már a nyomtatott sajtó, s haldoklik az onlájn is.

Köszönjük a részvételt, jól elbeszélgettünk!

(Beszélgetés a romániai magyar médiáról, augusztus 20., Kolozsvár. Résztvevők: Cseke Péter Tamás, Győrffy Gábor, Stanik István, Tibori Szabó Zoltán. Moderátor Kántor Lajos)

Hirdetés