Elhunyt Dinu Patriciu üzletember

Az egyik legközismertebb román üzletember távozott kedden az élők sorából. Románia egykori leggazdagabb embere rákos volt.
Hirdetés

Elhunyt kedden Dinu Patriciu, az egyik legismertebb román üzletember. A 64 éves Patriciu hosszú ideje rákban szenvedett, a halál egy londoni klinikán érte, ahová azt követően utalták be, hogy – vélhetően egy májátültetés nyomán – fertőzést diagnosztizáltak a szervezetében. Patriciu három éve küzdött a halálos kórral. A családjához közel álló források szerint előfordulhat, hogy Londonban helyezik örök nyugalomra.

Az 1950-ben, Bukarestben született Dinu Patriciu többek között a kőolajiparban, a banki és az ingatlanszektorban rendelkezett üzleti érdekeltségekkel.

1990-ben alapító tagja volt a rendszerváltást követően újonnan létre hozott Nemzeti Liberális Pártnak (PNL). Az 1990-92-es törvényhozási ciklusban Temes megyében parlamenti képviselővé választották.

Az 1992 és 1996 közötti ciklusban Dâmboviţa megyében nyert képviselői mandátumot a Demokratikus Konvenció színeiben. 1991-ben a Petre Roman vezette kormányban megkapta a közmunkaügyi és területfejlesztési miniszteri tárcát.

A Liberális Párt ’93, majd 1994-ig a Polgári Párt Szövetség frakcióvezetője volt. 2000-ben szintén képviselővé választották a Nemzeti Liberális Párt színeiben, de 2003-ban összeférhetetlenség miatt lemondott mandátumáról, és ezt követően csak üzleti érdekeltségeivel foglalkozott.

ACapital gazdasági hetilap toplistája szerint Patriciu vagyona drámai módon csökkent, és csupán 250 millió dolláros, miután 2007-ben még mintegy 3 milliárd dollárt tett ki. Ezzel akkor ő volt Románia leggazdagabb embere. Akkor vagyona annak révén ugrott meg, hogy közel kétmilliárd euróért adott túl a Rompetrol kőolajipari cégen.

Egy idén, Kínában kiadott lista, a Hurun Global Rich List 2014 szerint ugyanakkor Patriciu vagyona idén is 2,9 milliárd dollárra rúgott, ezzel a világon az 597. helyen állt. A kiadvány szerint az üzletember vagyona a tavalyi évhez képest növekedett, akkor ugyanis 2,8 milliárd dollárra taksálták.

Ami bizonyosan tudható, hogy mintegy százmillió eurós adósságot halmozott fel, és rengeteg peres ügye volt.

Patriciu arról is nevezetes, hogy 1990-ben ő alapította az első romániai magánvállalkozást: az Alpha Rt. Ingatlanfejlesztési és -befektetési ügyletekben utazott.

Hirdetés