Újabb egykori kommunista lágerparancsnok ellen emeltek vádat

Ha lassan is, de működik az igazságszolgáltatás a kommunista rendszert kiszolgáló egykori börtönparancsnokok ügyében. Ioan Ficior, a perpravai láger egykori vezetője is bíróság elé áll.
Hirdetés

Emberiesség elleni bűncselekmények miatt vádat emelt hétfőn a legfőbb ügyészség Ioan Ficior, a peripravai büntetőtelep egykori parancsnoka ellen. A volt parancsnok egykori foglyok visszaemlékezései szerint száznál is több őrizetes haláláért lehet felelős. Ficior ellen a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) tett feljelentést.

Az IICCMER kutatásai szerint Ficior idejében minden azt szolgálta, hogy az ott fogva tartott emberek elpusztuljanak. Folyamatosan bántalmazták és éheztették őket, a barakkok, amelyekbe jóval több embert bezsúfoltak, mint amennyien kényelmesen elfértek volna, hidegek voltak, és ivóvízből is hiány volt. A rossz élelmezés miatt volt, aki harminc kilósra fogyott. Az elhunytak boncolásánál rabtársaiknak kellett segédkezniük – a belső szerveket egyszerűen vödörbe dobta a kórboncnok, ai pedig a földre esett, a raboknak kellett fölszedniük. A halottakat – az ott zajló régészeti kutatások szerint- tömegsírokba temették.

A volt politikai foglyok visszaemlékezései szerint Ficior személyesen is részt vett a rabok bántalmazásában, kíméletlenül, ököllel, gumibottal verte őket.

Az IICCMER még augusztus elején jelentette be: vizsgálatot indított a kommunista börtönökben politikai foglyokat megkínzó vagy meggyilkoló egykori börtönparancsnokok és börtönőrök leleplezésére. Összesen harmincöt ilyen személyt fedeztek fel, akik ellen gyilkosság miatt tesznek feljelentést. Az első személy, aki ellen vádat emelt az ügyészség, lexandru Vişinescu, a Râmnicu Sărat-i börtön volt parancsnoka.

 

Hirdetés