Új időszámítás jegyében jelent meg a Kincses Kolozsvár Kalendáriuma

Nem a hagyományos, hanem az augusztussal kezdődő „kolozsvári Gergely-naptár" szerint jelent meg az idei, harmadik kalendárium.
Hirdetés

Kolozsvár városi rangra emelésének 698. évfordulója, a magyar államalapítás évfordulója, illetve a Kolozsvári Magyar Napok minden évben augusztus közepére eső kezdete határozza meg az új helyi időszámítást, amely szerint idén megjelent a Kincses Kolozsvár Kalendáriuma – hangzott el kiadvány bemutatóján szombaton, az 5. Kolozsvári Magyar Napok nulladik napján.

Ez a hármas meghatározottság kiváló indokot nyújt ahhoz, hogy a Kalendárium a 2014-2015-ös kiadás után a következő években is „az új Gergely-naptár” szerint jelenjen meg, augusztus kezdőhónappal – utalt Szántai János ötletgazda (nem mellesleg a Főtér munkatársa) Gergely Balázsra, a Kolozsvári Magyar Napok jelen levő főszervezőjére, a Kalendáriumot társkiadásban megjelentető Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnökére.

H. Szabó Gyula, Szabó Lilla, Szántai János

A négyszáz oldalas, igényes külsővel és rendkívül színes tartalommal, hagyományos kalendárium-formátumban megjelent kiadvány egyik gerince a Magyar szórványok Kolozsvár gyűrűjében című sorozat, Vetési László munkája, amely a város körzetében fekvő magyarlakta falvak történetébe, életébe nyújt betekintést – mondta H. Szabó Gyula főszerkesztő, a Kalendárium másik kiadója, a Kriterion igazgatója.

A másik nagyobb lélegzetű téma a Kolozsvári reformátusok, amely a város református egyházközségeit, templomai, hitéletét ismerteti, miután az előző két Kalendáriumban az unitáriusok és a római katolikusok mutatkoztak be.

Ezenkívül – a kalendárium műfaja szerint – változatos témák jutnak minden hónapra: kertészet, gasztronómia, borászat, karbantartási tanácsok autósoknak, helytörténet, évfordulónaptár, anekdoták, keresztrejtvény, de van gyerekrovat és verssarok is. Erőteljesen jelen van a sport is a Kalendárium lapjain, Boros Miklós és Killyéni András kolozsvári vagy a városhoz köthető sportcsemegéket szállít.

Hirdetés

Szabó Lilla, a Kalendárium felelős szerkesztője arról beszélt, hogy a tervezés és készülés folyamatában elkerülhetetlenül felmerülő nehézségek ellenére a Kalendárium mégis időben elkészült, ez pedig a munkatársi csapat, a műszaki szerkesztők és a nyomda erőfeszítéseit koronázza meg.

A kiadványt a rengeteg fotó és illusztráció mellett Könczey Elemér karikatúrái színesítik.

A Kincses Kolozsvár Kalendáriuma 20 lejért megvásárolható a jövő héten zajló Kolozsvári Magyar Napokon, az információs standoknál.

Hirdetés