Munkát akarsz? Irány Szászsebes!

Ha munkát akarsz, ne Madakaszkárra menj, polgártárs. Foglald el Szászsebest!
Hirdetés

Tudjuk, a kenyeret többnyire pénzért adják. A cigit meg a sört is. És a pénzért többnyire dolgozni kell. Legalábbis az átlagpolgárnak. De hol, kérdezheti bárki, ha épp nincs munkahely. Nos, a Business Magazin utánajárt a dolognak. És kiderítette, melyik az a romániai város, ahol soha nincs tél, se munkanélküliség.

Ez a város, kérem tisztelettel: a Fehér megyei Szászsebes. És persze nem útonállásból megy nekik ennyire jól. Hanem, hogy szakszóval éljünk, befektetésbarát a környezet. Lehet, hogy köze van mindehhez az anno eladott szászok szellemének is. De az is lehet, hogy csak visszatértek, s jól fektettek be.

A lényeg: tele van a város megacégekkel, akik nyilván pénzt hoznak és munkahelyeket teremtenek. Ott van a Daimler konszern, egy gyártósorral. Ott van a rétyi ügy kapcsán elhíresült Holzindustrie Schweighofer. Aztán ott van a szalagpadlót gyártó Kronospan, a  Savini Due fürdőszobabútor-gyár meg a Ciatti HT bútorgyár.

A hazai vállalatok is előszeretettel ütik fel sátorfájukat a városban. Itt keverik a krémet Románia egyik legnagyobb fagyigyárának, az Alpin 77 Luxnak a gépei, de innen származik az Albacher sör, és itt ontja magából a jó papírt az ország egyik legkorszerűbb papírgyára, a Pehart Tec Petrești is.

Az eredmény egyszerű, mint a pofon. A munkanélküliség lezuhant, mint egy bukott angyal, jelenleg 2%-on áll. Másrészt a jólét meg jobb lett. Olyannyira, hogy a polgárok adózási kedve is jelentősen megnőtt. A helyi adók és illetékek behajtási rátája 95 %-os

Hirdetés

Ja, és érkezik az IKEA. Kendert fognak termeszteni. Nem vadat, nyugalom. Hanem kenderszálnak valót.

Lehet, hogy így kell ezt csinálni? Nem tudjuk, nem vagyunk gazdasági szakemberek. Viszont ha elfogy a munka, megyünk Szászsebesre. Még németül is megtanulunk. Megéri.

Hirdetés