Guberáld össze magad

Száz éves jegyzőkönyveket, anyakönyvi kivonatokat találtak a nagyváradi szeméttelep hulladékválogatójában. A levéltár bezúzatta volna.
Hirdetés

Trianon előtti és utáni időszakból származó hivatalos iratok, néptanácsi jegyzőkönyvek, magyar anyakönyvi kivonatok és gyerekotthonokban kiállított dokumentumok kerültek elő a napokban a nagyváradi szeméttelep hulladékválogatójából – írja a Krónika a Duna Televízióra hivatkozva.

Mint kiderült, a helyi önkormányzatnál kiselejtezett dokumentumok megsemmisítésével megbízott vállalat nem tartotta be az ilyen esetre előírt eljárást, így azok bezúzása helyett egyszerűen kidobta az 1800-as évek végétől az 1980-as évek elejéig, különböző dátumokkal ellátott papírokat.
 
Az országos levéltár által további megőrzésre érdemtelennek tartott csomag végül megmenekült a megsemmisítéstől, és a kiváló állapotban lévő dokumentumok a Királyhágómelléki Református Egyházkerülethez kerültek megőrzésre.
 
„Mindebben szimbolikáját látom annak, ahogyan a magyar múlttal rendelkeznek manapság” – fogalmazott Csűry István püspök a Krónikának, aki szerint elfogadhatatlan, hogy csak így a szemétre dobták az iratokat.
 
„Sokkal diszkrétebben, körültekintőbben kellett volna eljárni ezekkel az iratokkal. Lehet, hogy egy halotti kivonat nem szenzáció, de én például nem örülnék annak, ha a felmenőimről rögzített adatok illetéktelen kezekbe kerülnének” – magyarázta.
 
A halottá nyilvánításhoz szükséges orvosi leletek, egykori néptanácsi jegyzőkönyvek kerültek a birtokukba, úgy tűnik, mintha ezek töredékei lennének egy nagyobb anyagnak. Csűry talált köztük az egyházi ingatlanok kisajátításával kapcsolatos feljegyzéseket is, így például egy beszélgetés átiratából kiderül, hogy a Voinţa sportpálya ügyét tárgyalva elhangzott, hogy az a római katolikus egyház premontrei rendjének a tulajdonába tartozott.
 
Képünk illusztráció.

Hirdetés