Elkezdték az aláírásgyűjtést a magyar elnökjelöltek

Mind az RMDSZ, mind az EMNP elkezdte az államfőjelöltjeiket támogató aláírások összegyűjtését.
Hirdetés

Az RMDSZ hétfőn, az EMNP szerdán jelentette be, hogy elkezdődött a Kelemen Hunor, illetve Szilágyi Zsolt elnökválasztáson való részvételéhez szükséges aláírások gyűjtése.

A jelölteknek legkevesebb 200 ezer aláírást kell összegyűjteniük szeptember 23-áig, hogy részt vehessenek a novemberi választáson.

Kovács Péter RMDSZ-főtitkár és kampányfőnök hétfőn Kolozsváron azt mondta, „Kelemen Hunornak képviselnie kell a magyarok érdekeit, hangot kell adjon gondjainknak, elvárásainknak. A magyar államelnök-jelölt közösségünk hangja”. Országszerte, minden megyei és területi RMDSZ-székházban, valamint a Szövetség színeiben tisztséget nyert polgármesterek hivatalában is gyűjtik az aláírásokat.

Az EMNP vezetői szerdán, Sepsiszentgyörgyön közölték sajtótájékoztatón, hogy elkezdték az aláírásgyűjtést.

Papp Előd alelnök szerint a Néppárt mindig is a pluralizmust szorgalmazta, mely abban is megnyilvánul, hogy Szilágyi indításával megteremtik a választás lehetőségét a magyar szavazók számára. E kezdeményezésüket támogatja az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács is.

Benedek Erika alelnök arról beszélt, hogy már az aláírásgyűjtés megkezdése napján pozitív tapasztalatokat szereztek, a több száz önkéntes beszámolói alapján pedig az aláírók örülnek, hogy két magyar jelölt közül választhatnak, és támogatják a Néppárt jelöltjének indulását.

Hirdetés

Szilágyi Zsolt úgy gondolja, az erdélyi választók csak nyernek azáltal, hogy két magyar jelölt is versenybe száll az államelnöki pozícióért, hiszen senkinek nem kell tartania a bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöbtől. Szilágyi elmondta: már 2012-ben bemutatták a Románia föderalizációjáról szóló programjukat, melyet a mostani kampány során is képviselni kívánnak. Szilágyi újságírók kérdésére válaszolva elmondta: a Magyar Polgári Párt több helyi vezetője is jelezte, támogatják indulását. Véleménye szerint a Néppárt és az MPP szavazótáborában jelentős átfedések vannak, s bízik abban, hogy a polgáriak támogatni tudnak egy autonómia iránt elkötelezett államelnökjelöltet.

A Néppárt vezetői felhívták mindazok figyelmét, akik szeretnének segíteni az aláírásgyűjtésben, hogy keressék fel településükön a párt helyi képviselőit, és munkájukkal segítsék Szilágyi Zsolt indulását.

Hirdetés