Nőtt az éves infláció

A havi csökkent, az éves nőtt, de még így is rekordalacsony. Az import viszont megint az export rovására emelkedett.
Hirdetés

Júliusban 0,95 százalékra nőtt az éves infláció Romániában az egy hónappal korábban jegyzett 0,66 százalékról – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet. Az éves infláció áprilisban volt a legmagasabb, 1,21 százalék, azt követően csökkent a fogyasztói árindex júniusig.

A havi infláció ugyanakkor 0,1 százalékkal csökkent júliusban az előző, hatodik hónaphoz képest. A hetedik hónapban az élelmiszerek 0,3 százalékkal lettek olcsóbbak, a nem élelmiszerek ára stagnált, a szolgáltatások 0,4 százalékkal drágultak.
 
A Román Nemzeti Bank (BNR) a múlt hétfőn 2,2 százalékra csökkentette az idei inflációs előrejelzését a korábbi 3,3 százalékról, és 3 százalékra mérsékelte a jövő évit szintén 3,3 százalékról.

Az import felé billent a mérleg

Az Országos Statisztikai Intézet szintén hétfőn tette közzé az első fél évi külkereskedelmi mérlegre vonatkozó adatokat. Románia külkereskedelmi mérleghiánya 13,3 százalékkal, 12,6 milliárd lejre (2,8 milliárd euróra) nőtt az első hat hónapban a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya abszolút értékben 1,48 milliárd lejjel (298,8 millió euró) volt magasabb.
 
A kivitel euróban kifejezve 7,6 százalékkal nőtt (lejben 9,5 százalékkal), a behozatal 8 százalékkal bővült (lejben 9,9 százalékkal). A  kivitel összértéke az első hat hónapban 114,081 milliárd lej volt (25,522 milliárd euró), a behozatal értéke elérte a 126,701 milliárd lejt (28,355 milliárd euró). 
 
Tavaly az export majdnem 50 milliárd euró volt, ami rekordértéknek számított a rendszerváltozás óta.

És még egy jó hír a végére:

az első fél évben 9,1 százalékkal nőtt az ipari termelés a múlt év azonos időszakához képest. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a növekedés 10,4 százalékos volt. 
 
A növekedést elsősorban a feldolgozóipar 12,1 százalékkal nagyobb kibocsátása húzta.  A villamos-, hőenergia és gáztermelés, illetve – szolgáltatás ugyanakkor 1,9 százalékkal csökkent, a kitermelőiparban is 1,7 százalékkal zsugorodott a termelés.
 
Júniusban a kiigazítatlan érték szerint 1 százalékkal, a szezonálisan kiigazított érték szerint 0,7 százalékkal csökkent a hazai ipar kibocsátása az előző hónaphoz viszonyítva.

Hirdetés