A seregben, az egyházban és a DNA-ban bíznak a románok

Valamit tudhat a román hadsereg és az egyház, ha a polgárok még mindig bennük bíznak a legjobban. Azért szépen teljesítenek a korrupcióellene intézmények is.
Hirdetés

Miközben még mindig a hadseregben és az egyházban bíznak a legtöbben, növekedett Romániában a korrupcióellenes harcban részt vevő intézményekbe, a korrupcióellenes ügyészségbe (DNA) és a hírszerző szolgálatba (SRI) vetett bizalom – közölte hétfőn az Adevărul című lap egy általa rendelt közvélemény-kutatás eredményeit ismertetve.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet legutóbbi, májusi hasonló felméréséhez képest a DNA másfél százalékkal, míg a – korrupciós ügyek leleplezésekben kulcsszerepet játszó – lehallgatásokat végző SRI egy százalékkal javított megítélésén: mindkét intézményben a megkérdezettek 49 százaléka bízik.

A liberális kötődésű lap ezt azzal hozza összefüggésbe, hogy a májusi európai parlamenti választásokat követően a román közélet elsősorban a korrupciós botrányoktól és nagy leleplezésektől volt hangos.

Az állami intézmények közül a hadseregnek van a legmagasabb, 67 százalékos bizalmi indexe Romániában, amelyet a bizalmi rangsorban a csendőrség követ 61 százalékkal. A legkevesebben a parlamentben (16 százalék) és a politikai pártokban (13 százalék) bíznak.

A nem állami intézmények közül az egyházban bíznak a legtöbben, ám ennek megítélése tavaly óta 69 százalékról 61-re romlott. A sajtó (36 százalék) és a civil szféra (28 százalék) a középmezőnyben helyezkednek el, míg a romániai felnőtt lakosság a szakszervezetekben (23 százalék) és a bankokban (16 százalék) bízik a legkevésbé.

Hirdetés