Észak-erdélyi sztrádát vizionál 2017-re Ioan Rus

Éééés újabb bukaresti ígéret az észak-erdélyi autópályára. Ha mindent betartottak volna, lassan már a legutolsó hargitai csúcs is le lenne aszfaltozva.
Hirdetés

Egykori belügyminiszterhez méltó határozottsággal tud ígérni Ioan Rus nemrég kinevezett közlekedési tárcavezető. Ezúttal észak-erdélyi autópályát, amely szerinte olyan fényes jövő előtt áll, hogy 2017-re már el is készülhet.

A miniszter csütörtökön délután azt mondta: a gyalu és Magyarnádas közötti szakaszon egy hónapon belül elkezdődnek a munkálatok, Bihar megyében pedig az üzemanyag jövedéki adójának literenkénti hét eurócentes növeléséből származó pluszbevételből folytatják a Bors és Berettyószéplak közötti szakasz építését, amelyből egyébként egy rész – a Széplak mellett gyűjtőtavon átívelő viadukt – már elkészült. „Az Aranyosgyéres-Marosvásárhely szakaszra megvan az európai uniós finanszírozás a regionális fejlesztési alapokból, a Marosvásárhely-Brassó szakaszra azonban nincs. Egyelőre nem világos, miből finanszírozzuk ezt a szakaszt. Meglátjuk, mit tudunk bevinni a jövő évi költségvetésbe” – mondta Rus egy, a Mediafax hírügynökségnek adott interjúban.

A miniszter megerősítette: hite szerint 2017-re elkészülhet az autópálya.

Mi pedig továbbra is meg vagyunk győződve arról, hogy mindennek semmi köze ahhoz, hogy novemberben államfőválasztás lesz, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig az erdélyi Rus kinevezésével, valamint a miniszter hangzatos ígéreteivel szeretné nem túl fényes erdélyi támogatottságát feltornászni.

Mint ismeretes, a sztráda ügye pont tíz éve húzódik, 2004-ben kötötte meg pályáztatás nélkül a szintén PSD-s Năstase-kormány a kétmilliárd eurós szerződést az amerikai Bechtellel a megépítéséről, de azóta annak drágaságára hivatkozva a 2004 óta regnáló kormányok többször is újratárgyalták. Végül a pénzhiány miatt az építkezés abbamaradt, tavaly pedig fel is bontották a szerződést. A sztrádából eddig a Kolozsvárt elkerülő, 52 kilométeres Gyalu-Aranyosgyéres szakasz készült el, holott az eredeti tervek szerint már 2012-ben ezen az autópályán kellett volna Nagyvárad és Brassó között száguldoznunk.

 

 

Hirdetés