Új barlangrendszert fedeztek fel Erdélyben

Keményen zajlik az aknamunka Erdélyben. Mármint a természetes. Az eredmény: egy rakás új barlang.
Hirdetés

Új barlangot, sőt egész barlangrendszert fedezett fel a Király-erdő-hegységben Rajka Géza barlangkutató búvár vezetésével a Román Akadémia Emil Racoviţă Barlangkutató Intézetének kolozsvári intézménye. Rajka Géza barlangkutató búvár, az intézet munkatársa a Krónikának elmondta: a felfedezésnek azért nagy a tudományos értéke, mert kutatók fedezték fel, így sokkal megbízhatóbb információkhoz juthatnak.

Mint részletezte, általában nem a tudósok jutnak el elsőként az újonnan felfedezett barlangokba, s mire a turistákat követően odaérnek, rendszerint lényegesen kevesebb használható információt tudnak csak begyűjteni. Rajka Géza szerint az sem kizárt, hogy akár új rovarfajokat fedezzenek fel.

A barlangkutató búvártól ugyanakkor megtudtuk, a tudományos felfedezéshez közvetlenül az a körülmény járult hozzá, hogy a Kolozs megyei Esküllő település ivóvízkészlete megcsappant. A falu ivóvízforrását két környékbeli barlang jelenti, ezért a község polgármestere a barlangkutató búvárokhoz fordult, hogy derítsék ki, mi az oka a vízhozam apadásának.

Az egyik barlang vízhozama az utóbbi tíz évben folyamatosan csökkent, azonban a járatokat így is elárasztotta a víz, így eddig a barlangnak csak az első 350 méteréig tudtak eljutni. Ezúttal azonban a nagy szárazság lehetővé tette, hogy tovább haladjanak, mintegy egy kilométeres szakaszon.

A bejárattól mintegy 700 méterre aztán kiderült, miért csökkent a barlang vízhozama. Az ok egyszerűen az, hogy a föld alatti patak épp új barlangot mos ki magának egy szinttel a jelenlegi meder alatt. A víz mennyisége tehát nem változott, egyszerűen csak most egy része más felé folyik. Az újonnan felfedezett szakaszon ugyanakkor teljesen megváltozott a barlang jellege: magas, nagyméretű járatokat találtak az eddig ismert, vízzel elárasztott szakaszon túl.

Rajka úgy vélekedett: szakképzett búvár barlangásznak kell lennie annak, aki meg akarja tekinteni az újonnan felfedezett barlangot, ugyanis összesen öt – egyenként 20–30 méter hosszú –, vízzel elárasztott szakaszon kell átverekednie magát.

További érdekességek az alábbi linken.

Kép: Rajka Géza/Krónika

Hirdetés