Félidőben távozik a kolozsvári magyar főkonzul

Magdó János két évig élvezte Erdély fővárosát. A sajtó azt tippeli, LMP-s főkonzul érkezik a helyére.
Hirdetés

Négyéves mandátuma felének letöltése után visszahívták, és új megbízatást kap a Külgazdasági és Külügyminisztériumban Magyarország kolozsvári főkonzulja – írja a Krónika. Magdó János augusztus végén, a Kolozsvári Magyar Napok idei kiadása után hagyja el állomáshelyét.

A váltást a lap annak tudja be, hogy a harmadik Orbán-kormányban Navracsics Tibor irányítása alatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium a külgazdasági célkitűzéseket helyezi előtérbe. A tárcánál Magdó a Közép-Európával foglalkozó főosztályt vezeti majd, és ugyan nagyon jól érezte magát Kolozsváron, örül az új megbízatásnak is.
 
Magdó János 1970-ben hétfalusi csángó családban született Brassóban, 1990-ben települt át Magyarországra, a kincses városi diplomáciai kirendeltség élén Szilágyi Mátyást váltotta 2012-ben. Korábban Athénban és Berlinben teljesített diplomáciai szolgálatot.
 
A Krónika szerint utódja a debreceni Mile Lajos lesz, a Lehet Más a Politika (LMP) volt országgyűlési képviselője, de ezt a magyarországi tárca még nem erősítette meg.
 
 
A képen Magdó János, ahogy legtöbben ismertük: koszorúzás közben, 2013. március 15-én. | Fotó: Szabó Tünde

Hirdetés