Még egy lelőhelyet találtak a Fekete-tengerben

Egy párhuzamos dimenzióból átsodródott párbeszéd foszlányai: „Thripio! – Igen, Luke gazda! – Mostantól annyi olajfürdőt vehetsz, hogy eltömődnek az áramköreid: újabb kőolajlelőhelyet fedeztek föl a Fekete-tengerben.”
Hirdetés

Újabb kőolajlelőhelyet fedezett fel az osztrák OMV tulajdonában levő Román OMV Petrom kőolajcég a Fekete-tenger romániai felségvizeinek kontinentális talapzata alatt. A cég szerdai közleménye szerint a lelőhely a parttól mintegy hatvan kilométernyire, mintegy ötven méternyi tengervíz alatt, a tengerfenéktől számított 2,1 kilométeres mélységben található az Istria-lelőhely térségében.

A cég becslései szerint a kitermelés akár 3-4 éven belül meg is kezdődhet, a költségek mintegy százmillió euróra rúgnak. Az első becslések szerint a lelőhelyen napi mintegy 1500-2000 hordónyi kőolaj termelhető majd ki.

Gabriel Selischi, az OMV Petrom kutatásért és kitermelésért felelős igazgatója szerint a Fekete-tenger további lelőhelyeket rejthet. Ma a térség alacsony mélységben fekvő lelőhelyen folytatott kitermelések a cég romániai kitermelésének 18 százalékát teszik ki.

2013-ban az OMV Petrom napi kitermelése 78,4 ezer hordónyi kőolaj volt.

 

Hirdetés