Erdélyiek a Nemzeti Portrétárban

A magyar történelmi személyek arcképeit, portréit kutatják fel, katalogizálják, majd interneten hozzáférhetővé teszik. De tárlatot is terveznek.
Hirdetés

A kolozsvári unitárius püspökség egyedülálló történelmi arcképeit dolgozzák fel a napokban a Nemzeti Portrétár munkatársai. A civil kezdeményezésű budapesti Nemzeti Portrétár Közhasznú Alapítvány célja, hogy felkutassa, katalogizálja és internetes adatbázisában mindenki számára hozzáférhetővé tegye a magyar történelmi személyek arcképeit, portréit. „Ezzel széles körben ismertté válhatnak mindazoknak a személyeknek a fennmaradt arcképei, akik kisebb-nagyobb mértékben hozzájárultak Magyarország történelméhez” – áll az alapítvány bemutatkozójában.

A szakemberek hétfőn kezdték el a kolozsvári helyszíni kutatómunkát és várhatóan csütörtökig digitalizálják és vezetik be katalógusukba a kolozsvári unitárius püspökségen található egyedülálló magyar arcképeket, amelyek így a projekt honlapján bárki számára elérhetők lesznek.

„A Nemzeti Portrétár Közhasznú Alapítvány az alapítása óta eltelt négy évben módszeresen és tematikusan kutatja fel és azonosítja a magyar nemzet történelmében szerepet játszó személyek fennmaradt arcképeit, és digitális adatbázisában minden érdeklődő számára ingyenesen elérhetővé és letölthetővé teszi. Sajnos kevés a nyilvánosan ismert történelmi arckép, ezért úgy gondolom, hogy a történelmi Magyarország területén fellelhető portrék felkutatásával és azonosításával mind közművelődési, mind oktatási-kutatási célokat elő tudunk segíteni” – mondta Reicher Péter, a Nemzeti Portrétár főtitkára. A Nemzeti Portrétár adatbázisában már több mint háromezer azonosított és katalogizált portré szerepel.

A Nemzeti Portrétár munkatársai azt is tervezik, hogy a képek a feldolgozásuk után ne csak digitális formában, hanem fizikai megjelenésükben is megtekinthetők legyenek állandó, illetve időszakos történelmi arcképkiállítás formájában az alapítvány budapesti kiállítótermében.

Hirdetés