Félresikerült párbeszéd a tb-járulék csökkentéséről

Találkozott ma a kormányfő és az államelnök. Az alig fél órás megbeszélés legfeljebb annyira volt jó, hogy a két politikus összerúgja a port, majd azt követően éles hangnemben a sajtón keresztül üzengethessen egymásnak.
Hirdetés

A társadalombiztosítási járulék miatt ásta ki újból a csatabárdot Traian Băsescu és Victor Ponta. Mint ismeretes, a kormányfő csökkentené a hozzájárulást, a parlament mindkét háza elfogadta már a kezdeményezést,  az államelnök szerint viszont ez csak kampányfogás. Băsescu úgy véli, a kormánynak nem lesz miből pótolnia az intézkedés nyomán kieső költségvetési forrásokat.
 
A felek ma tárgyalóasztalhoz ültek, de az alig fél órás megbeszélés legfeljebb annyira volt jó, hogy a két politikus összerúgja a port, majd azt követően éles hangnemben a sajtón keresztül üzengethessen egymásnak.  
 

Băsescu ma esti sajtótájékoztatóján számos kételyt fogalmazott meg a csökkentésről. Szerinte nem fognak új munkahelyek születni az intézkedéstől, és az 5 milliárd lejes hiány pótolásához jövőre adót kellene emelni, így a cégeknek adott kedvezményeket az adófizetőkkel fizettetnék ki. Az államfő politikai indíttatásúnak nevezte a tb-járulék 5 százalékpontos csökkentését, de volt egy-két jelzője Ponta kormányára is, melynek tagjait felkészületlennek, szakmaiatlannak titulálta. Az államfő ugyanakkor azt mondta: nyilvánosságra fogja hozni a megbeszélés felvételeit, hogy bebizonyítsa, Ponta hazudik a megbeszélés hangnemét illetően.

Update: Az elnöki hivatal este közzétette a felvételt, amit alább találhatnak. 

 

 

Hirdetés

Fotó: realitatea.net

 

Hirdetés