Játszóterek: a játék nem játék

Csak nagy vonalakban kielégítő a játszóterek állapota az erdélyi városokban. A fogyatékkal élő gyerekeknek nem igen van, hol játszaniuk.
Hirdetés

Noha a szakemberek elmondása szerint meglehetősen szigorúak a játszóterekre vonatkozó hazai előírások, ezek betartását nem minden gyártó, illetve megrendelő tartja fontosnak, sok esetben pedig éppen a normák miatt nem lehet egyszerre kreativitást igénylő és biztonságos létesítményeket kialakítani. Emiatt a legtöbb erdélyi városban hiányosságok vannak a játszótereken, az illetékes hatóságok ugyanakkor kis lépésekben próbálnak javítani a helyzeten, amennyire ezt az anyagi források lehetővé teszik. A mozgássérültek, valamint értelmi fogyatékkal élő gyerekek számára kialakított játszóterek pedig még mindig hiánycikknek számítanak Erdély-szerte, holott erre megvolna a lakossági igény.

Mandel Zoltán, a játszótérelemeket gyártó csíkszeredai Gordius Plus vállalkozás tervezője és kivitelezője a Krónikának elmondta: Romániában szigorúbb a szabályozás az EU-s normákhoz képest, de számos létesítményt a használati biztonságot szavatoló engedély nélkül építenek meg – ezt egyébként a kazánokért, magas nyomású tartályokért, valamint emelőszerkezetekért felelős országos hatóságnak (ISCIR) kell kibocsátania.

Mandel kifejtette: a gyermekek érdekes, változatos elemekre vágynak, ellenkező esetben az izgalmasabbnak tűnő építőtelepen vagy az út mellett játszanak, a szülők és a megrendelő számára pedig a biztonság a legfontosabb – a kivitelezőnek így ezt a két szempontot kell figyelembe vennie.

„Az európai biztonsági szabványokat a piacvezető gyártók éppen ezért úgy alakították ki, hogy a játszóterek ne gátolják a kreativitást, de kiküszöböljék a lehetséges veszélyforrásokat, például az ujjak vagy a nyak beszorulását, a horzsoló felületeket” – magyarázta a vállalkozó. Rámutatott: ezzel szemben a hazai játszóterek engedélyezéséért felelős hatóság elsősorban fémszerkezetekkel foglalkozó szakértői egyrészt szigorításaikkal lebutították az európai szabványokat, másrészt a sorozatgyártást helyezték előtérbe, gátat szabva annak, hogy a játszóteret az adott helyszínekhez igazítsák a kivitelezők. Emiatt gyakran nem tudják teljesíteni a megrendelő elképzelését, egyes esetekben így engedéllyel nem rendelkező cégek építik meg feketén a játszóteret.

Arról, hogy mi a helyzet Erdély és a Partium néhány városában, az alábbi linkre kattintva olvashat.

Hirdetés