Beszólt Londonnak Victor Ponta

Természetesen ismét a bevándorlás a téma: számszerű határt szabnának ugyanis a britek annak, hogy hányan érkezzenek a szegényebb EU-s országokból.
Hirdetés

Rossz néven vette a miniszterelnök, hogy a kormányzó brit Konzervatív Párt a jelenlegi tagállamokra is kiterjedő, számszerű bevándorlási korlátozást vezetne be a szegényebb kelet-európai EU-társállamokkal szemben. „Továbbra is fogadnánk például románokat, de megszabnánk egy felső számszerű határt arra, hogy hányan jöhetnek” – nyilatkozta név nélkül egy brit kormánytisztviselő.

Erre reagált Victor Ponta, amikor kijelentette: Románia nem fogadja el, hogy az EU valamely tagországa korlátozza a román bevándorlók számát. „Ha egyenlők vagyunk, akkor nem lehetnek egyesek egyenlőbbek, mint mások. Amennyire én tudom, azok a románok, akik Nagy Britanniában, Németországban vagy Franciaországban dolgoznak, adókat is fizetnek és segítik az illető országok fejlődését” – mondta.

Nagy-Britanniának 2014 januárjától kellett feloldania a román és bolgár állampolgárokkal szembeni munkaerőpiaci korlátozásokat. Bukarest eltúlzottnak és gyűlöletkeltőnek tartja azokat a brit aggodalmakat, amelyek a román ingyenélőktől féltik a brit szociális rendszert.

Hirdetés