Argentína és Hollandia is bent van a negyeddöntőben

Ilyen ez. Vannak a kicsik, akik mernek nagyot álmodni. Meg a nagyok, akik tudják a tutit. Ha a papírforma bejön, kiesnek a kicsik, továbbmennek a nagyok. Ez történt a hétvégén is, Brazíliában. Hollandia és Argentína ugrott, Costa Rica és Belgium bukott.
Hirdetés
Argentína bekocogott az elődöntőbe

Folytatódott a gyorsan vezetést szerző csapatok sikersorozata a brazíliai futball-világbajnokságon: Higuaín találata után Argentína megfojtotta a belgák támadásait, és ötödik egygólos sikerével ment tovább.
 
A statisztikák alapján a világbajnokság két leginkább támadó szellemű, legtöbbet kapura lövő együttese találkozott szombaton Brazíliavárosban, de a két csapat idei vb-hagyományaiból erre a mecsre csak az egygólos győzelem maradt meg. Ezt egy elé pattanó labdára vérbeli csatárösztönnel reagáló és kapásból a hálóba bombázó Gonzalo Higuaín szállította Argentínának, a Messi–Di Maria fickándozásból eddig rendre kihagyott nápolyi támadó a második félidő elején a felső lécet is megdöngette egy 60 méteres vágta végén.
 
Ezen kívül azonban a Di Mariát sérülés miatt már félóra után elvesztő Argentína nem sokat törődött a támadásokkal, inkább csak a középpályán dajkálgatta a labdát, megakadályozva ezzel az ellenfél kibontakozását. A belgák ezúttal nem tudták felgyorsítani a játékot, a saját térfelüket megszálló dél-amerikai gárda ellen sokáig csak az átlövések voltak veszélyesek, De Bruyne azonban csupán egyszer talált kaput. Marc Wilmost belga tréner cseréi pedig ezúttal nem tudtak gólokat lőni, csak teljesen kapujához szegezték Argentínát, amely hatékony lescsapdával és a játék tördelésével reagált. Ebben pedig az európai csapat ellen többször is támadófaultot fújó Rizzoli olasz játékvezető is segítségére volt. 
 
Hiába ment fel a végén védőből, illetve középpályásból centernek a hórihorgas Van Buyten és Fellaini, Romero kapusnak saját csapattársa, Garay adta a legnehezebb munkát. A végén Messi is villant egyet, de hiába mehetett egyedül kapura, lövése elakadt Courtois-ban. Az argentin antifutball azonban elérte célját, mindössze három kaput eltaláló lövéssel is világbajnokság legjobb négy csapata közé jutott – 24 év után először.       

XX. labdarúgó-világbajnokság, negyeddöntő:

Argentína–Belgium 1-0 (Higuaín 8.)
 
 
Egy tökéletesen időzített kapuscserének köszönhetően ejtette ki Costa Ricát a holland labdarúgó-válogatott a brazíliai világbajnokság utolsó negyeddöntőjében: a kizárólag a 11-esekre behozott Tim Krul lett a mérkőzés hőse.
A világbajnokság legegyoldalúbb negyeddöntője megtörte a salvadori Arena Fonte Nova gólgazdag hagyományait (24 gól az addig ott játszott öt meccsen), a kapuját hősiesen védő Costa Rica ugyanis szervezettségének, Navas kapusnak és a kapufának köszönhetően elvitte a meccset a 11-es párbajig. Hiába küldte fel eddigi legoffenzívebb kezdőcsapatát a pályára Louis van Gaal holland szövetségi kapitány, a narancsmezesek hiába szállták meg az ellenfél térfelét, a meccs nagyrészében csak körbepasszolni tudták a costa ricai tizenhatost, rést nem találtak a védőfalon.
 
 
Amikor mégis, akkor ott volt a kapufa, amely Sneijder két lövésénél is kisegítette Navast, Van Persie legnagyobb ziccerénél pedig a gólvonalon álló Bolanosról pattant a felsőlécre. A costa ricai védelem tökéletes lescsapdával vette ki a játékból a hollandok centerét, ugyanakkor a dél-amerikaiak ritkán tudták végigvinni kontráikat: a 117. percben volt egyetlen kaput eltaláló lövésük. Akkor viszont minden hollandban megfagyott a vér, de Cillessen lábbal védte Urena kísérletét. 
 
Van Gaal sokáig várt a cserékkel, de a mérkőzések közben többször is taktikai rendszert váltó edző szándáka csak a hosszabbítás végén derült ki, amikor a cserekapus Krul kezdett melegíteni. A Newcastle United hálóőre az utolsó fél percben állt be Cillessen helyett, az Ajax kapusa ugyanis profi pályafutása során még egyetlen büntetőt sem védett ki. A számítás bevált: a cserekapus a szétlövésben Ruiz és Umana lövését is védte, miközben a hollandok rutinrókái – Van Persie, Robben, Sneijder és Kuyt – sorra bevágták a magukét.
 
 
Hogy Van Gaalnak nem csak B- vagy C-, hanem még Y- és Z-terve is van minden meccsre, jól tükrözi, hogy Krul mind az öt lövésnél jó irányba mozdult. Costa Ricának pedig, annak dacára, hogy három korábbi világbajnoktól és két volt Európa-bajnoktól sem kapott ki ezen a tornán, mégis el kellett könyvelnie, hogy véget ért a vébé legváratlanabb menetelése.  
Hollandia az egyetlen válogatott a legjobb négy között, amelynek még nincs világbajnoki címe, csupán három elvesztett döntője (1974, 1978, 2010). Az elődöntő mindkét párosítása volt már korábban világbajnoki döntő: Brazília és Németország 2002-ben, Argentína és Hollandia 1978-ban csapott össze a serlegért.


XX. labda
rúgó-világbajnokság, negyeddöntő:

Hollandia–Costa Rica 0-0 – 11-esekkel 4-3
 
Az elődöntők párosítása: Brazília–Németország (kedd, 23.00), Argentína–Hollandia (szerda, 23.00).
 
A góllövőlista élmezőnye
 
6 gólos: James Rodríguez (kolumbiai)                    
4 gólos: Neymar (brazil), Lionel Messi (argentin), Thomas Müller (német)

 

3 gólos: Karim Benzema (francia), Robin van Persie, Arjen Robben (hollandok), Xherdan Shaqiri (svájci), Enner Valencia (ecuadori)

Hirdetés