Nem bűncselekmény Nyírő-estet szervezni

Lezárták a gyergyói megemlékezés ügyét. Az ügyészség szerint nem olyan személyre emlékeztek, akit elítéltek volna az emberiség ellen elkövetett bűntény miatt, és fasiszta, idegengyűlölő, zsidóellenes gondolatok népszerűsítésére sem került sor.
Hirdetés

Lezárták a gyergyószentmiklósi Nyírő-megemlékezés kivizsgálásának ügyét, az ügyészek szerint a januári rendezvény szervezői nem követtek el bűncselekményt – olvasható a nyomozást lezáró értesítésben.

dokumentumot, miszerint a vizsgálatot bűncselekmény elkövetésének hiányában beszüntetik, Crudu Irinel Valeriu gyergyószentmiklósi főügyész írta alá.

Mint ismeretes, a hivatásos feljelentő Dan Tănasă és a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége nevében Aurel Vainer tett feljelentést a gyergyószentmiklósi Nyírő-megemlékezés szervezői ellen, az ügyészség ezt követően indított el vizsgálatot.

Az eseményt az Ethnographia Gyergyoiensis Alapítvány nevében Kisné Portik Irén, a Rákoczi Szövetség részéről pedig Selyem Antónia kezdeményezte Gyergyószentmikóson Nyírő József születésének 125., illetve Tompa László halálának 50. évfordulójára. Kisné javaslatára – aki az önkormányzat kulturális felügyelői munkakörét is betölti – a város saját programjai sorába emelte az eseményt. Ám mielőtt sor kerülhetett volna az ünnepségre, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége (FCER) tiltakozásának adott hangot amiatt, hogy a „gyergyószentmiklósi hatóságok” megemlékezést rendeznek Nyírő József író tiszteletére.

A megemlékezést ennek ellenére megtartották, majd elindult az ügyészségi vizsgálat. Kisné Portik Irént és Selyem Antóniát kezdeményezőként, Pál Leventét, a művelődési ház igazgatóját, illetve Balázs József festőművészt tanúként hallgatták ki.

A június 28-án meghozott ügyészségi döntést 30-án kézbesítették Kisné Portik Irénnek, amelyben részletesen olvasható az eljárás folyamata, a tanúk által elmondottak alapján az esemény mozzanatai, résztvevőinek száma. Olvasható benne az is, hogy az Elie Wiesel Romániai Holokausztkutató Nemzeti Intézettől kapott átirat szerint nem létezik olyan dokumentum, amely szerint Nyírő Józsefet bűnösnek találták volna fasizmus, rasszizmus vagy más, közösség ellen elkövetett bűntényben. A Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségétől kért bizonyítékok, dokumentumok kapcsán válaszként az érkezett, hogy újabb aktákkal ugyan nem tudnak szolgálni, de hangsúlyozták, hogy „Nyírő zsidóellenessége közismert volt”, és ezt internetről levett írásokkal kívánták alátámasztani.

A gyergyószentmiklósi ünnepségen nem olyan személyre emlékeztek, akit elítéltek volna az emberiség ellen elkövetett bűntény miatt, és fasiszta, idegengyűlölő, zsidóellenes gondolatok népszerűsítésére sem került sor a rendezvényen, így a bűnvádi eljárást lezárják – derül ki az ügyészségi átiratból, mely arra is kitér, hogy a felek 20 napon belül fellebbezhetik meg a döntést a Hargita megyei ügyészségen.

Hirdetés