Börtönben a „székely keresztapa”

Újra rácsok mögött a csíkszeredai Csibi István. Erőszakos fogvatartás és zsarolás miatt.
Hirdetés

Büntetése végrehajtása érdekében előállította és a csíkszeredai börtönbe szállította hétfőn a rendőrség a jogerősen szabadságvesztésre ítélt Csibi István üzletembert. A több mint egy évtizeddel ezelőtt a hargitai megyeszékhelyt és környékét rettegésben tartó vállalkozót június 26-án kihirdetett jogerős ítéletében hat év tíz hónap szabadságvesztéssel sújtotta a bákói táblabíróság erőszakos fogvatartás miatt. A tíz éve húzódó per felperese, Péter Árpád mérnök azzal vádolta a székely keresztapaként emlegetett Csibit, hogy nem fizette ki neki a városszéli villája megtervezéséért ígért honoráriumot.

Sőt amikor Péter Árpád vette a bátorságot, és kérte a pénzt, az üzletember verőlegényeivel pincébe záratta, megverette és jéghideg vízzel locsoltatta.

Az először 2004-ben előzetes letartóztatásba helyezett Csibi sokáig úgy próbált kibújni a felelősségre vonás alól, hogy elmegyógyintézetbe utaltatta magát. Tavaly a romani bíróság alapfokon hét év börtönnel sújtotta erőszakos fogva tartásért, emellett ötezer eurós erkölcsi kártérítés megfizetésére kötelezte Péter Árpád javára.

A fellebviteli szervként eljáró bákói ítélőtábla erőszakos fogvatartásért öt és fél, zsarolásért pedig négy év három hónap börtönt szabott ki Csibire, akinek halmazati büntetésként hat év tíz hónapot kell leülnie. A táblabíróság eltörölte az alapfokon odaítélt erkölcsi kártérítést, és elrendelte, hogy Csibi fizessen az államnak 3000 lej perköltséget, Péter Árpádnak pedig 3 879 lejt.

Hirdetés