Leomlott a bözödújfalui templomtorony

Amely a vízbe fojtott falu egyetlen mementója volt – tegnap délutánig.
Hirdetés
Vasárnap délután leomlott a bözödújfalui templom vízben álló tornya. A többségében magyarok lakta falu a Ceaușescu-korszak barbár falurombolásának és soviniszta politikájának szomorú szimbólumává vált.
 
De ami még szomorúbb, hogy a község a közelmúltban indított el egy olyan programot, amelynek a római katolikus templom megmentése is része lett volna. A pár hete végzett felméréskor a templomtorony három méter mély vízben állt, a parttól mintegy 25 méterre.
 
„Két-három hete mérettük fel a templomtorony statikai állapotát. A szakértők úgy vélték, hogy az épületnek még két-három éve van, de azt is hozzátették, az bármelyik pillanatban összedőlhet” – mondta Csibi Attila Zoltán erdőszentgyörgyi polgármester, aki azt ígérte, minden követ megpróbálnak megmozgatni annak érdekében, hogy – ha a templomot nem is tudják már visszaállítani – valamiféle emléket állítsanak neki.
 
A különböző felekezetek (katolikus, unitárius, szombatos, görög katolikus, zsidó) békés együttéléséről is nevezetes falut 1988-ban egy új víztározó építésekor elárasztották, 1994-re a falu teljesen eltűnt a víz alatt. 
 
 
Máté Zsuzsa / Facebook
 
1985-ben elkezdődött a falu kitelepítése. 1992-ben még 126 lakosa volt, melyből 99 magyar, 23 cigány és 4 román, de a tervek szerint minden lakót ki kellett volna telepíteni. 1994-re a falu két templomával együtt teljesen víz alá került, lakosai elköltöztek. Mindössze 12 ház menekült meg az elöntéstől, melyekben negyvenen laknak.
 
A Sükösd Árpád által 1995-ben emelt emlékművön a következő áll:
 
„A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják. A diktatúra gonosz végrehajtói lerombolták, és elárasztották, ezzel egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át, egymást tisztelve, és szeretve, példás békességben. Immár a katolikus, unitárius, görög katolikus és a székely szombatosok fohászai örökre elnémultak. Legyen e hely a vallásbéke helye és szimbóluma.”
 
Fotó: Bazita Gausss / Panoramio
 
 

Hirdetés