Szóljon hozzá az RMDSZ autonómiatervezetéhez!

Amelyet hamarosan közvitára bocsátanak. Csak még kell egyeztessenek egy kört az MPP-vel.
Hirdetés

Az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökeinek erre a hétre tervezett egyeztetése után közvitára bocsátják a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó RMDSZ-es törvénytervezetet – mondta vasárnap az MTI-nek Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

„Miután megkapjuk a Magyar Polgári Párt javaslatait, mi is elemezzük ezeket, de azután rögtön fel fog kerülni az RMDSZ honlapjára a tervezet” – jelezte. A miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő politikus hozzátette, a törvénytervezet mellett az RMDSZ alkotmánymódosító javaslatait is nyilvánosságra hozzák.

„Egyértelmű, hogy a mostani alkotmányos keretek közé nem fér be az autonómiatervezetnek az a változata, amely számunkra elfogadható lenne” – magyarázta, hozzáfűzve, az alkotmánymódosító elképzelések nem fognak nagymértékben különbözni azoktól az elvektől, amelyeket a szövetség már korábban is ismertetett. Ez tartalmazni fogja az RMDSZ regionális elképzeléseit, és a dél-tirolihoz hasonló régión belüli autonóm alrégió kialakításával kapcsolatos elképzeléseit.

Arra a kérdésre, hogy tartható-e még a szövetségnek az az ígérete, hogy a jelenlegi parlamenti ülésszakban benyújtják a törvényt, Kelemen Hunor kijelentette, nincs jelentősége annak, hogy mikor nyújtják be. Hozzátette, a parlament titkársága az ülésszakok közötti nyári szünetben is dolgozik. Akár ebben az időszakban is iktattatni lehet a törvénytervezetet.

Hirdetés

 

Fotó: Erdély László

Hirdetés