Megtépte a gall kakas a Szuper sasokat

Kivívta Franciaország a papírforma győzelmet. Griezmann lett a gallok megmentője.
Hirdetés

Hetven percen keresztül egyenlő volt Nigéria Franciaországgal. Mármint a brazíliai labdarúgó-vb nyolcaddöntőjének első hétfői meccsén, ahol a lényegesen esélyesebb gallok a csereként beállt Griezmann vezérletével végül 2-0-ra legyűrték a Szuper sasokat.

Egyik csapat sem védekezni érkezett a nyolcaddöntőbe, hol egyik, hol másik kapu előtt zajlott az akció, csak hát az volt a baj, hogy a támadások meg nem nagyon mentek, illetve a védők jól tették a dolgukat. Ha sikerült túljutni rajtuk, az első félidőben akkor sem született gól: a nigériai Emenike lesgólt lőtt, a másik oldalon pedig Pogba passzolt ki a jobb oldalra az elfutó Valbuenának, aki tökéletesen adott be, az érkező Pogba közeli bombáját azonban Enyeama jó reflexszel hárította.

Öt perccel az első félidő vége előtt megint Valbuena osztott ki egy jó passzt, Debuchy azonban a lelátót találta el, majd az utolsó percekben a nigériaiak próbálták fokozni az iramot, Emenike lövését azonban kitolta Lloris.

Ugyanígy folytatódott a második félidő is, és ha már Nigéria a labdát nem tudta bejuttatni a kapuba, legalább egy francia játékost „bevágtak”: egy bivalyerős beadás telibe találta a gallok védője, Varane halántékát, aki beszédelgett a hálóba, és percekig tartott, mire magához tért.

A franciák viszont még ennyi eredményt sem mutathattak fel, úgyhogy Didier Deschamps szövetségi kapitány az addig gyakorlatilag láthatatlan Giroud helyére beküldte Griezmannt, aki rögtön felpörgette a támadásokat, és beállása után közvetlenül majdnem gólpasszt adott: labdát szerzett a nigériai tizenhatos előtt, kiugratta Benzemát, aki átcselezte magát a védőkön, következett egy kényszerítőzés Cabaye-jal, majd a tőle visszaérkező labdát egy az egyben vezethette rá a kapura.

Csakhogy Enyeama kapus még bele tudott érni a labdába, amely visszapattant ugyan Benzemára, onnan meg a kapu felé csorgott, de Moses centikkel a gólvonal előtt kivágta. A franciák beindultak, mint egy betépett harci kakas, de Cabaye csak a kapufát találta el, Benzema fejesét pedig Enyeama tolta ki a léc alól. Pogbáét viszont már nem: a francia egy szöglet után a rosszul kilépő kapus kezéről hozzá pattanó labdát bólintotta a hálóba.

Enyeama hibáját jóvá teendő még bemutathatott egy bravúrt, amikor Griezmann lövését hárította, de Nigéria ennél többet már nem mutatott. Griezmann viszont még hibára kényszerítette a nigériai védőt, Yobot, aki öngóljával megduplázta a franciák előnyét, akik ezzel tovább is jutottak a nyolc közé, ahol az esti Németország – Algéria meccs győztesével találkoznak.

Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya boldogan nyilatkozott a meccs után. „Kemény fizikai csata zajlott a pályán sok párharccal. Igyekszünk kiélvezni a győzelmet, de négy napon belül újra harcra késznek kell lennünk, mert természetesen szeretnénk tovább lépni. Nemcsak boldogságot érzek, hanem büszkeséget is azért, amit a világbajnokság elejétől nyújt a csapat” – mondta büszkén.

Nyolcaddöntő:

Franciaország-Nigéria 2-0 (0-0)

Brazíliaváros, Mané Garrincha Nemzeti Stadion, 55 ezer néző, v: Mark Geiger (amerikai)
gólszerzők: Pogba (79.), Yobo (91., öngól)
sárga lap: Matuidi (54.).

 

 

Hirdetés