Legális lehet a székely zászló?

Kelemen Hunor azt mondja, hogy a kormány is támogatja a zászlótörvényt.
Hirdetés

Már szeptemberben elfogadhatja a parlament a zászlótörvényt, amit szerdán a kormány is támogatásáról biztosított – jelentette be Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) szombati ülését követő sajtótájékoztatón. Elmondta, a kormány szerdai ülésén támogatta a készülő törvényt, amely már a szenátus illetékes szakbizottságai asztalára került. A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy a jogszabályt már szeptemberben elfogadhatja a parlament. A törvénnyel kapcsolatos végső döntést a parlament alsóháza hozza meg.

Kelemen Hunor szerint a törvény lehetőséget teremt a székely zászló használatára. Nem tiltja ugyanis meg, hogy különböző önkormányzatok ugyanazt a zászlót fogadják el saját jelképüknek.

„Ha a Hargita Megyei Tanács a megye zászlajává nyilvánítja a székely zászlót, Kovászna megye is megteheti ugyanezt” – magyarázta az RMDSZ elnöke, aki szerint a települések is saját jelképükké nyilváníthatják a lobogót. Hozzátette, a tervezett törvény nem írja elő, hogy a zászlóra fel kellene írni a település nevét. Kelemen Hunor elmondta, ugyan ma sem tiltja semmi a székely zászló használatát, az ezzel kapcsolatos bírósági ítéletek mégis szükségessé teszik a kérdés szabályozását. 

Mint ismeretes, vezető kormánypárt 42 képviselője április közepén terjesztette be törvénytervezetét a bukaresti törvényhozásban a helyi közigazgatási egységek saját zászlóinak elfogadásáról és használatáról. A tervezet szerint a községek, városok és megyék zászlóit kormányhatározattal fogadják el az önkormányzat javaslatára. Ott, ahol valamely kisebbség teszi ki a lakosság legalább 20 százalékát, a közigazgatási egység megnevezését az illető kisebbség nyelvén is fel kell tüntetni a zászlón.

Csakhogy a székely zászlót közösségi szimbólummá tevő Székely Nemzeti Tanács (SZNT) korábban úgy vélekedett, hogy a tervezet „egyetlen világos célja a székely zászló szabad használatának korlátozása”. Az SZNT szükségtelennek tartotta a székely zászló hatóságok általi elfogadtatását, és a székely jelképeket védő mozgalom indítására szólított fel.

Hirdetés