Ha június vége, akkor Szent László Napok

Idén immár második ízben szervezik meg a nagyváradi magyar napokat, a szervezők még a tavalyinál is nagyobb pörgést ígérnek.
Hirdetés

Ugyan nehéz lesz überelni, de a tavalyinál is jobb Szent László Napokat ígérnek a nagyváradi magyar napokként is emlegetett rendezvény szervezői. Az esték koncertjei valóban csúcsrendezvényeknek ígérkeznek, hiszen olyan sztárok koncertjeire csápolhatnak a Pece-parti Párizs lakosai és az oda az esemény kedvéért ellátogatók, mint AG Weinberger, Deák Bill Gyula, a Quimby, a Budapest Bár vagy a Hot Jazz Band. És persze nem feledkezhetünk meg a váradivá lett Demeter Szilárdot is a soraiban tudó Loyal Apples’ Clubról sem. De lesz népzene, kézműves vásár, sör- és borkóstoló, könyvbemutató, találkoznak a Nagyváradról elszármazottak, és az ízlelőbimbók sem maradnak érintetlenül, hiszen össznépi főzőversenyt is tartanak.

Az események többsége a tavaly jól bevált helyszínen, a Rhédey-kertben (ma Bălcescu-parkként emlegetik) zajlik, de mivel idén társszervezőként beszállt a Moszkva kávézó is, a Szilágyi Dezső (ma Moszkva) utcai Sonnenfeld-palotában található népszerű romkocsmában, valamint annak nyári kertjében a Nagysándor József (ma Aurel Lazăr) utcában, a volt Park-teraszon is lesznek rendezvények. Ott van még a helyszínek között a Partiumi Keresztény Egyetem is, a felsőoktatási intézmény szintén a társszervezők sorát erősíti.

Ráhangolódás

Bár az esemény hivatalosan június 26-án, csütörtökön rajtol, több akció is segít rákészülni, illetve rákészíteni a várost a tavalyi háromnaposról idén négynaposra nyúlt rendezvénysorozatra. A hét végén például gerillaakció keretében szerveztek takarítást a Pece és a Körös partján, továbbá virágültetéssel is csempésztek egy kis színt Várad egyik forgalmas útkereszteződésébe, természetesen a Szent László Napok logóját tekinthetik meg az ágyásokban az arra járók.

Az igazi nulladik napnak pedig a szerdai ígérkezik, akkor ugyanis a szervezők várhatóan népes kísérettel kerekeznek át a határ túloldalára, Biharkeresztesre, s helyeznek el virágokat lovagkirály ottani szobránál. Esti lazításnak pedig ott lesz a Red Fiction koncertje a Moszkva kávézóban.

Erős kezdés

A csütörtöki nap 17 órakor rajtol el a Partiumi Keresztény Egyetem (Képzőművészeti Tanszék) hallgatóinak jubileumi kiállításával, aminek szintén a Sonnenfeld-palota ad majd otthont. Ezt követően az érdeklődők a városalapító lovagkirálynak a római katolikus püspöki palota kertjében felállított szobra előtt hajtanak fejet, és természetese koszorúznak is, hogy majd 19 órakor a Szigligeti Színházban elkezdődjön a hivatalos és ünnepélyes megnyitó, beszédekkel, no meg Sebestyén Márta és Andrejszki Judit Üdvözlégy, kegyes Szent László király! című régi- és népzenei koncertjével; közreműködik a nyíregyházi Cantemus gyermekkórus. A nap végén a már említett Loyal Apples’ Club koncertjén lehet majd lazítani, 20:30 órától a Moszkvában lépnek fel.

Ha péntek, akkor programkavalkád

Pénteken pedig már igazi programkavalkád veszi kezdetét, már most jobb, ha lemondunk arról, hogy minden eseményen részt tudunk venni.

Rögtön 10 órakor a Jármy Ferencz Egyesület szervezésében Két nap a lovagkirály városában címmel interaktív képzés indul a PKE-n, mi máris kíváncsiak vagyunk arra, hogy mit fedhet ez a programpont. De 11-re már át is lehet rohanni a Rhédey-kertben Hagyományok kézről kézre elnevezés alatt zajló kézművesvásárra, igaz, ez mindvégig látogatható lesz. 14 órakor a díszpárnakészítő versenyben részt vevők tudhatják meg, hogy ki(k) űzi(k) a legmesteribb fokon ezt a mesterséget, 15 órától pedig szintén a gróf által a városnak örökül hagyott parkban zajlik a honfoglalás-kori jurta-, viselet- és fegyverbemutató – ez egyébként visszatérő programpont a következő két napon is. Innen lesz szép produkció 15:30-ra átlebbenni a Körös áruház előtti térre, ahol a Csökmői fúvószenekar toborzót tart, de a későkásáknak 16:30-kor toboroznak még egyet a Holnaposok szoborcsoportja előtt a Fő utcán is, az akció pedig toronyzenében csúcsosodik ki 17:15-kor a nagyváradi városháza tornyában. Aki részt vesz ezen a programon, az biztosan lemarad Pápay Zoltánnak a váradi várat felfedező körútjáról, ami pont úgy 17 órakor kezdődik, mint a Moldován Gellért Lajos által vezetett városnéző séta, amit stílusosan A Pece-parti Párizs szépségei címmel hirdettek meg.
Ez volt egyébként az a pont, amikor a stábunk lemondott arról, hogy befutható lenne az eseményeknek legalább a 2/3-a, hiszen ahogy olvastuk tovább a programpontokat, abban maradtunk, ebből a kínálatból nehéz lesz válogatni, hacsak az egyre fejlődő tudomány három nap alatt nem talál fel valami megoldást arra, hogy több helyen is lehessünk egyazon időpontban.

Ekkor vettük ugyanis észre, hogy 16:30-kor újra a PKE-n kellene lenni Elekes Gyula tűzzománc kiállításának a megnyitóján, 17 órakor pedig ugyanott Szent Lászlóról, a magyarság szentjéről tartanak előadást, miközben a Rhédeyben felállított Moszkva-sátor önjelölt művészeket vár használaton kívüli monitorok és tévék befestésére. Hungarikumokról lesz szó a parkban 17:30-tól, ahol 18 órától a Csökmői fúvószenekart azok is meghallgathatják, akik lemaradtak az előző performanszokról. 18:30-kor viszont ismét a PKE-n kéne lenni A Történelem a pályán című kiállítás megnyitóján, no persze, ha nem csábulunk el a Rhédeyben 19 órától meghirdetett borkóstolótól. Az este viszont egyirányú, és a blues szerelmeseinek kedvez A. G. Weinberger, majd Deák Bill Gyula koncertjével, akit viszont nem elégít ki a buli, vagy egyszerűen csak folytatná a napot 23 órától éjszakai labdarúgó-kupára nevezhet a Sportiskola pályáján, illetve Pece-partyzhat a Moszkvában.

Programdömping szombatra is

De nem későig, ha nem akar kótyagosan szédelegni a másnap reggel 9-kor elrajtoló össznépi örömfőzésen, ahol a magyar ízek kapnak főszerepet a Rhédey-kertben. A gyerekekre sem kell eközben vigyázni, 10-től ugyanis külön foglalkozások várják őket. A délelőtt folyamán újra lehet ismerkedni a honfoglalás korával, városnéző sétára lehet indulni, és lesz solymászbemutató is. A Nagyváradról elszármazottak pontosan délben találkoznak a Moszkva Gardenben, és akkor kezdődik a néptánctalálkozó is a Rhédeyben, amelynek keretében többek között a Fölszállott a páva győztese, a Jászság Népi Együttes is fellép. Ezzel párhuzamosan lehet majd beszélgetni a függőségekről, művészetről, lesz játékos csapatvetélkedő, 16 órakor pedig bemutatkozik a Nőileg című magazin. Gyorsan kell szedniük a lábukat azoknak, akik Ugron Zsolna könyvbemutatójára is el akarnak érni, a népszerű írónő az Erdélyi menyegzőt hozza el a PKE-re, beszélgetőtársai pedig Orbán Viktorné Lévai Anikó és Molnár-Bánffy Kata. 19 órától a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében filmvetítéssel emlékeznek Kristófi János festőművészre, de ugyanebben az időpontban tart előadást Szent Lászlóról Born Gergely magyarságkutató, akinek meg már ekkorra elege van a kultúrából Kiss Barnát és Utcazenekarát hallgathatja a Rhédeyben, és közben kézműves magyar söröket kóstolgathat. A szombat este sztárja a Quimby, utána pedig táncházban lehet ropni hajnalig a Moszkvában.

Vasárnapi búcsú nagy nevekkel

Vasárnap reggel a becsületes magyar ember templomba megy, a változatosság kedvéért most ökumenikus istentiszteleten vehet részt a Nagyvárad-réti református templomban. Ezt követően újra érdemes lesz kilátogatni a Rhédeybe, ahol a kézművesvásár mellett mesejáték, papírmerítés várja az érdeklődőket, lesz szó irodalomról, fellép a Musica Profana régizene-együttes. A sportolni vágyók helye eközben a Bunyitay-ligetben (ma Brătianu-park) van, ahol több foglalkozás is várja őket. 18:30-kor viszont a legjobb a Rhédeyben lesz, ott lép fel ugyanos a L’art pour l’art Társulat. 19 órakor pálinkát lehet kóstolni mintegy bemelegítésként a Hot Jazz Band, majd a Budapest Bár koncertjére – a pörgős bulival pedig véget is érnek az idei Szent László Napok, és kezdődhet a visszaszámlálás 2015 június végéig.

A részletes programot itt találja meg.

 

Hirdetés