Nosztalgiázik a kétnyelvűség Kolozsváron

Igen, tessék csak olvasni, milyen világ volt itt! Szabadtéri kiállítással ültetik vissza Kolozsvárra a kétnyelvűséget.
Hirdetés

Plakátokból, képeslapokból, apró- és nagyobb hirdetésekből rendezett kiállítást szombaton az Igen, tessék! mozgalom a kolozsvári Főtéren, Kincses többnyelvűség szubverzív címmel.

Bár a pannók elhelyezése nem túl szerencsés, a tartalmuk annál inkább. Az állványokra rögzített képeket ma eldugták a Mátyás-szobor mögé, de reméljük, csak azért, hogy a mai nagy szélben rögzíteni tudják a Szent Mihály-templom kertjének kerítéséhez.
 
Mert a képek inkább azt érdemlik, hogy a tér közepén állítsák ki őket. Nemcsak azért, mert a kétnyelvűséget reklámozzák, hanem azért is, ahogyan: cselesen. A régi képeslapok közelebb csalogatnak a képekhez, ahol aztán a nézelődők jól belemerülnek a plakátok, hirdetések kisilabizálásába, mert nemcsak magyar és román feliratokba, hanem német és héber nyelvűekbe is bele lehet ütközni.
 
Kincses többnyelvűség Kolozsváron
 
 
 
Kincses többnyelvűség Kolozsváron
 
Micsoda kordokumentumok!
 
Az ember egyre jobban elmerül a 30-80-90 évvel ezelőtti újsághirdetések sugallta sztorikba (milyen lehetett a mindenütt kapható Király sör vagy Berkovitsné elsőrendű konyhája, mit kínáltak a Palesztinába kivándorlóknak), miközben a képek ugyanazt a békebeli nosztalgiát keltik, mint azok a történelmi fotók a századfordulós Kolozsvárról, amelyekkel pár éve maga a városháza fedte el a válság miatt becsődölt üzletek kirakatait.
 
Vagyis a kiállítás remekül kelti azt a benyomást, hogy a két- és többnyelvűség természetes, mindennapi, valami békebeli jó, sőt sikk volt. Még ha ez anno nem is volt feltétlenül így minden élethelyzetben. Nosztalgiázni viszont mától minden nap lehet 10-18 óra között a Főtéren, egészen június 26-ig.
 
Kincses többnyelvűség Kolozsváron
 
 
És ha fülel is a nézelődő, akkor ma is több nyelvet hall. Egy napja ugyanis újabb vásár veszi körül a Főteret, ahol az árusok egy része románul, más része magyarul is kiszolgál, a vevők egy része pedig angolul, németül kommentálja a kipakolt portékát.
 
Megnéztük, hogy a városháza ezúttal milyen alkalmat talált arra, hogy piacot teremtsen a helyi (vagy legalábbis erdélyi) kézműves termékeknek: a nyári napfordulót. Hagyománya nincs, de miért ne legyen.
 
Nyári napfordulós vásár Kolozsváron
 
A nyári napfordulós vásárban nagyjából ugyanazt lehet kapni, mint a karácsonyiban vagy a városnapi kirakodókban. Az ízléses és giccses képek, bigyuszok, népviseletek, kerámiák, házicsokik és ropik között viszont olyan meglepik is megbújnak, mint a házi cseresznye- és meggylikőr, vagy a földdel együtt kapható, háromféle bazsalikom, menta és egyéb fűszernövények.
 
A vásárosokat tegnap délután rendesen elverte az eső, ma megúszták egy gyors és napfényes csepergéssel. A mustrálgatással, beszélgetéssel, kóstolgatással fűszerezett vásári hangulatot szintén június 26-ig, csütörtökig lehet kiélvezni.
 

Hirdetés