Müller mesterhármasával hengerelték le Ronaldóékat a németek

Németország ledózerolta C-t és társait, az amerikaiak visszavágtak Ghánának, Irán és Nigéria pedig megmutatta, miért is nincsenek ott a labdarúgás világelitjében. Focivébé, hétfői játéknap.
Hirdetés

Cristiano Ronaldoék Portugália spanyoljai. Ahogy ugyanis Iniestáék négygólos vereséget szenvedtek első, akár döntőnek is beillő csoportmeccsükön a hollandoktól, ugyanúgy néggyel tömte ki a portugálokat a Thomas Müller vezette német válogatott hétfőn este a G csoportban.

Csakhogy amíg Spanyolország legalább egy gólt szerzett – és azzal még a vezetést is -, Portugália még ennyire sem volt jó, és a németek sima 4-0-t rámoltak Rui Patricio kapujába.

A meccset mindkét csapat lendületesen kezdte, de a németek tűntek elszántabbnak. Mégis Portugália szerezhetett volna vezetést: Lahm addig szórakozott a labdával a saját tizenhatosa előterében, amíg Miguel Veloso elvette tőle, és a bal oldalon indította Ronaldót, aki éles szögből Neuerbe bombázott.

Rögtön a másik oldalon következett újabb hatalmas baki: Rui Patricio kirúgáskor Khedirához passzolt, akit annyira meglepett a váratlan ajándék, hogy senki által sem zavartatva hajszállal a portugál kapu mellé küldte távoli lövését.

Aztán góllá érett a német fölény: Joao Pereira vitte a földre Götzét a portugál 16-oson belül, Müller pedig nem kegyelmezett: az általa értékesített 11-essel Németországnál volt az előny. Bár a portugálok ekkor még megpróbáltak egyenlíteni, ismét csak német gól következett: egy szöglet után Hummels fejelt a hálóba.

 

 

A továbbiakban Pepe percei következtek, bár erről vélhetően a portugálok szívesen lemondtak volna: a heves vérmérsékletű védő egy párharc során állon törölte Müllert, aki természetesen azonnal összerogyott, és a gyepen ülve, fájdalmas képpel tapogatta az arcát.

Pepe sérelmezte a színészkedést, ezért odagyalogolt hozzá, és fejét a Mülleréhez koccantva kezdett el vele ordibálni. Erre Müller ismét csak fájdalmasan felordított – a játékvezető pedig csont nélkül megette az amúgy pocsék színészi teljesítményt, és kiállította Pepét.

Ez megpecsételte a mérkőzés további sorsát: a tíz emberrel játszó portugálok nem tudták tartani magukat a németekkel szemben, így Müller az első játékrész végén, majd a meccs hajrájában is betalált.

Németországot általában minden világ- és Európa-bajnokság előtt esélyesnek tartják, hétfői játékával pedig bizonyította: most is megalapozottak a várakozások. A portugálok is összeszedhetik még magukat, ez a meccs is alakulhatott volna szorosabban, ha Pepe agya nem durran el.

G csoport, 1. forduló:
Németország-Portugália 4-0 (3-0)
Salvador (Fonte Nova Aréna), 51 081 néző, v.: Milorad Mazic (szerb)
gólszerzők: Müller (12., 45+1., 78.), Hummels (32.)
piros lap: Pepe (37.)
sárga lap: Pereira (11.)

Elhalványították Dempseyék a Fekete Csillagokat

Úgy tűnik, az utóbbi nyolc évben nem lehet vébé Egyesült Államok – Ghána-mérkőzés nélkül. A Fekete csillagoknak becézett afrikaiak nyolc éve a csoportkörben, négy éve a nyolcaddöntőben verték 2-1-re a jenkiket, ezúttal viszont édes volt a bosszú, és a Jürgen Klinsmann irányította amerikaiak ugyanilyen arányban győztek a G csoport második mérkőzésén.

Dempsey már az első percben vezetést szerzett az amerikaiaknak: balról betört a ghánai tizenhatosba, kicselezte a védőket, majd az ötös sarkából ballal laposan a hosszú alsóba küldte a labdát, amely a kapufáról vágódott a hálóba. A 29. másodpercben született találat a vébék történetének ötödik leggyorsabb gólja.

Ghána kissé megszédült a gyors amerikai góltól, és Altidore növelhette volna az amerikaiak előnyét, azonban a kimaradt helyzetet követően az afrikaiak magukra találtak, és sorozatosan indították rohamaikat az amerikai kapu ellen.

Hirdetés

Az amcsik viszont inkább védekezésre álltak be, a gólszerzést annyira nem erőltették. Ez a taktika a 82. percig működött, amikor Gyan a tizenhatoson belül sarokkal passzolt André Ayew-hez, aki belőtte az egyenlítő gólt.

Még túl se voltak jóformán a ghánaiak a gólörömön, amikor a felpörgő amerikaiak egy szöglet után Brooks fejese révén ismét vezetést szereztek, ami egyben a győzelmet jelentette számukra. Azért Ghánát nem feltétlenül kell leírni: négy éve a nyolcaddöntőben csak hajszálon múlt, hogy a négy közé kerüljön, és Portugália ellen akár még lehet keresnivalója.

G csoport, 1. forduló:
Egyesült Államok-Ghána 2-1 (1-0)
Estadio das Dunas, 38 ezer néző, v: Jonas Eriksson (svéd)
gólszerzők: Dempsey (1.), Brooks (86.), illetve A. Ayew (82.)

sárga lap: Rabiu (30.)

Irán és Nigéria futballmentes mérkőzése

Túlzás nélkül a világbajnokság eddigi mélypontjának nevezhető az F csoport hétfő esti meccse, amelyen a szerény képességű Irán a nem túl jó Nigériával csapott össze. Bár korábban, az 1998-as vébén mindkét együttes szerepelt már jobban is, ezúttal még egymással sem bírtak el, annak ellenére sem, hogy az esélyesebbnek elkönyvelt Nigéria keretében több Premier League-játékos – Obi Mikel vagy Ameobi – is ott van.

 

 

Ehhez mérten az afrikaiak megpróbáltak támadni, de valahogy nemigen sikerült összekötni a passzokat, és eltalálni a kaput, az irániak meg lelkesek voltak ugyan, de technikai tudásukat ez nem pótolta. Az első igazi, helyzetnek nevezhető szituáció mégis hozzájuk kapcsolódik, egy iráni szöglet után Enyeama csak bravúros vetődéssel tudta kitornászni Gucsannedzsad fejesét.

Az első félidőben mutatott játék, amely néhol még egy Paks-Pápa meccs színvonalát sem érte el, a második játékrészre kissé felgyorsult, és már nem fulladt tömény unalomba, de a mutatott játék ezek után sem volt meggyőzőbb. Maradt a 0-0, és a meggyőződés, hogy valami bibliai léptékű csodának kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy a csoportból ne Argentína és Bosznia-Hercegovina jusson tovább.

F csoport, 1. forduló:
Irán-Nigéria 0-0
Curitiba, Baixada Aréna, 38 000 néző, v.: Carlos Vera (ecuadori)
sárga lap: Timotijan (75.)

Mi várható ma?

Ma este héttől a H csoportban Belgium Algériával, éjjel egytől pedig Oroszország Dél-Koreával csap össze. És már kezdődik is a második forduló: az A csoportban a házigazda Brazilok tíztől Mexikóval játszanak.

 

Címlapkép: fifa.com

 

Hirdetés