Sötét évforduló: huszonnégy éve volt a bukaresti bányászjárás

Hat halott, több száz sebesült, mintegy ezer letartóztatott: ez a hivatalos statisztikája a bukaresti bányászjárásnak, amelynek most van a 24. évfordulója.
Hirdetés

Románia történelmének sötét napjai: főleg így emlegetik az 1990. június 13–15. között lezajlott bukaresti bányászjárást. Mint ismeretes, egy hónappal az első szabad választások után az Egyetem téren tüntetések kezdődtek a hatalomra jutott posztkommunista vezetés ellen. Az első, véres összecsapások június 13-án zajlottak le a tüntetők és a rendfenntartók között. Ez volt az a nap is, amikor az akkori román elnök, Ion Iliescu segítséget kért a „valódi demokrácia” megvédése érdekében, amelyet bizonyos „tényezők” alá akarnak aknázni.

Június 14-én a Zsil-völgyéből vonatokkal érkeztek a bányászok a fővárosba. Küldetésük: „felszabadítani” az Egyetem teret. Június 14-én és 15-én erőszakos összecsapások voltak a bányászok és a tüntetők között. Ezek emberi életet is követeltek, a tüntetők közül többeket letartóztatnak. A külföldi sajtó megrökönyödve figyelte a történéseket, Románia megítélése még inkább romlott.

Ion Iliescu 24 év elmúltával sem gondolja azt, hogy másképp oldotta volna meg a helyzetet. „Nem lehet változtatni azon, ami már megtörtént. Csupán azt tehetjük, hogy tisztább fejjel kielemezzük a helyzetet. Nem hiszem, hogy nagyon sok dolgot másképp csinálnék” – nyilatkozta a napokban a Digi24-nek a volt román elnök.

Fotó: cronicavj.ro

Hirdetés