Romániában drágult a leginkább a benzin

Végre egy ranglista, ahol Románia áll az élen. Kár, hogy ez most nagy szívás nekünk.
Hirdetés

Romániában drágult a leggyorsabb ütemben a benzin az elmúlt időszakban – derül ki a Bloom­berg által készített, Pain at the Pump (Fájdalom a töltőállomáson) nevű legfrissebb rangsorából. A lista összeállítói 61 ország benzinárát vették górcső alá a március 31. és április 29. közötti időszakban Norvégiától Venezueláig, s kiderült, hogy a romániai 16 százalékos áremelkedést senkinek sem sikerült felülmúlnia.

Azt azonban a Bloomberg nem jelzi, hogy az említett periódus átlagával számoltak, vagy egy bizonyos nap adatait vetették össze, amikor literenként 1,95 dolláros árat jelöltek meg. Ezzel az értékkel viszont Románia a 2013 harmadik negyedében összeállított rangsorban elfoglalt 33. helyéről a 24.-re ugrott előre.

A jelenlegi árszinttel egyébként Romániában kétszer annyiba kerül a benzin, mint az Amerikai Egyesült Államokban, négyszer annyiba, mint az Egyesült Arab Emírségekben, s 195-ször többet kell fizetnünk, mint Venezuelában, ahol az olcsó üzemanyaghoz való hozzáférés születéssel szerzett jog.

Mint ismeretes, az üzemanyagárak azt követően ugrottak meg, hogy április elsejétől a Ponta-kormány kivetette a literenként plusz hétcentes jövedéki adót, amelyet a bejelentések szerint autópálya-építésre fognak a jövőben fordítani. Azonban úgy tűnik, hogy egyelőre nem vált be a kabinetnek az az új illetékhez fűzött reménye, mivel az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb adatai szerint áprilisban 16,2 százalékkal csökkent az üzemanyag-értékesítésből származó árbevétel az előző hónaphoz képest. 

A fuvarozók már korábban jelezték, hogy külföldön fognak tankolni, ha a kormány nem mond le az adóemelésről.

Hirdetés