Megszökött négy makákó a vásárhelyi állatkertből

Ha a Somostetőn sétálsz, és szembejön egy japán makákó, ne lepődj meg. Nem vagy részeg, és nem is szívtál túl sokat.
Hirdetés

Eltört a vasketrec a hegesztés mentén, és négy japán makákó szabadult ki a marosvásárhelyi állatkertből. A hét elején többen látták őket a volt Számológépgyár környékén. Az állatkert szakemberei napok óta próbálják befogni őket, eddig sikertelenül.

A Székelyhon érdeklődésére az állatkert igazgatója, Kopacz András kelletlenül, de elismerte, hogy néhány napja kiszabadult négy japán makákó a ketrecből. Az állatok a gömb alakú ketrecben voltak, amikor a vasketrecen egy helyen eltört a hegesztés, és az így keletkezett résen bújtak ki a mozgékony emlősök. Amint észrevették hiányukat, elkezdték keresni, és napok óta próbálják befogni őket.

„Csapdával és csalival is próbáljuk elkapni őket, mindeddig sikertelenül. Azért nem szóltunk eltűnésükről sem, mert ha az emberek elkezdik keresni és fényképezni őket, akkor nagyon megnehezítik elfogásukat” – mondta.

Kopacz András szerint a japán makákók elméletileg nem veszélyesek az emberre, de mivel vadállatról van szó, nem lehet tudni, hogyan reagálnak az emberek közeledésére.

Az általában  8-11 kilogrammos, 25-30 centiméter magas (a farkukkal együtt akár 50 centit is elérő) japán makákók  mindenevők, így a somostetői erdőben és környékén rügyeket, leveleket, bogarakat ehetnek, s a szemét között talált maradékokat sem vetik meg.

Fotó: Wikimedia

 

Hirdetés