Kitört az újabb Wass Albert-hiszti

Magánterületen felállított szobrát kobozták el a rendőrök. Mert látszik az útról. És mert Romániában még mindig háborús bűnös.
Hirdetés

Háborús bűnös kultuszának ápolása gyanújával tartottak házkutatást és idézték be gyanúsítottként a szovátai Tóth Ferencet, aki vasárnap állíttatta fel saját udvarán Wass Albert műkőből készült mellszobrát. 

A rendőrök már a vasárnapi szoboravatást is figyelemmel követték, szombaton pedig az író könyveit kobozták el a pünkösdi búcsú utcai árusaitól. Mivel Wass Albertet a második világháború után a népbíróság háborús bűnösként halálra ítélte, és az örökösök az iró 1998-as öngyilkossága után hiába kezdeményezték a perújrafelvételt és felmentést, Romániában tilos közterületen Wass Albert-szobrot avatni. 
 
A csütörtöki szoborelkobzásáról a Krónika számolt be, miután Tóth értesítette a lapot. Elmondta, azonnali hatállyal beidézték volna, de ügyvéd hiányára hivatkozva haladékot kapott jövő keddig. Tóth a hatóságok intézkedését politikai kirakatpernek minősítette, és pénzbírságra számít.
 
A kilencvenévesen elhunyt Wass Albertet fiatal katonatisztként, bajusszal ábrázoló műkő mellszobor Miholcsa József képzőművész alkotása, aki Tóth Ferenc felkérésére készítette el a büsztöt.
 
A szoborállítás és -elkobzás részleteiről az alábbi linken olvashat.

Hirdetés