Háromszéken még a csendőrség se legyen Gheorghe Doja!

Visszamagyarosíttatná Tamás Sándor, a Kovászna megyei közgyűlés elnöke a parasztvezér nevét. A megyei csendőrség esetében legalábbis.
Hirdetés

Dózsa György neve magyar változatának használatát kezdeményezte a parasztvezér szülőfalujában, a székelyföldi Dálnokon Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke.  A parasztvezér kivégzésének az ötszázadik évfordulója alkalmából tartott dálnoki megemlékezésen Tamás Sándor elmondta, az elmúlt évszázadok során sokan vitatták Dózsa György eredetét, nevét, társadalmi szerepét.

„Egy viszont biztos: Dózsa György a miénk! Székely-magyar ember volt, nemesi család sarja. Ragaszkodunk az egykori dálnoki szülött magyar nevéhez, ezért az emlékévvel kapcsolatban a belügyminiszterhez fogok levélben fordulni, arra kérve, hogy a Kovászna megyei csendőrség nevét Gheorghe Dojáról változtassák Dózsa Györgyre” – idézte a Kovászna megyei önkormányzat sajtóirodája Tamás Sándort.
A háromszéki politikus arra utalt, hogy Romániában intézmények, utcák viselik Dózsa György nevét, de a név román helyesírással leírt változatát használják. „Mindenki érzékeny a saját nevére, és mi székelyek érzékenyek vagyunk Dózsa György nevére is. A történészek bebizonyították, hogy Dózsa György székely magyar ember volt, aki Székely Dózsa Györgyként jelenik meg az 1507-es oklevelekben” – nyilatkozta az MTI-nek a politikus.
A megemlékezés alkalmából Dálnokon leleplezték és megkoszorúzták a Dózsa Györgyöt ábrázoló bronz emléktáblát, amelyet Hosszú Zoltán képzőművész készített.

Hirdetés