A normandiai partraszállás képei

Ma hetven éve szálltak partra a szövetséges haderők Normandiában, második, nyugati frontot nyitva Hitler ellen. Ez alkalomból mellékelnénk néhány, az eseményről készült fényképet – köztük a magyar Robert Capa legendás fotográfiáit.
Hirdetés

Ma ünneplik a normandiai partraszállás 70. évfordulóját. Franciaországban számos állam- és kormányfő, köztük Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök is részt vesz a megemlékezéseken.

 

A „leghosszabb nap” céljait csak részben sikerült elérni (a csapatok sem Cabourg, sem Caen városát nem tudták elfoglalni, s a hídfők között sem volt kapcsolat), de a veszteségek az előzetes várakozásnál alacsonyabbak voltak: 10 ezer 800 fő, közülük 3000-en szerepeltek a halottak listáján. A németek szívósan védték állásaikat, az áttörés csak július végén sikerült a szövetségeseknek, a német vereség augusztus 15-én, Falaise elestével vált bizonyossá.

 

Bár akkoriban a magyar honvédség éppen a keleti fronton próbált helyt állni – az ismert sikerrel  –, úgy gondoljuk, mi sem mehetünk el szó nélkül az események mellett. Már csak azért sem, mert azok egyik legfontosabb krónikása a magyar fotográfus, Friedmann Endre volt. Ha esetleg valakinek nem ismerős, akkor Cápa Róbert. Na jó, Robert Capa.

Az alábbi linken számos, a partraszálláskor készült képet nézegethet, valamin a D-Day történetét is elolvashatja, akit érdekel a téma.

 

 

Hirdetés