Többet akarunk költeni

Mondja a kormány, és egy tizedszázalékkal növeli a költségvetési hiányt. Kell a pénz védelmi kiadások növelésére.
Hirdetés
Románia GDP-arányosan 0,1 százalékkal növeli az idei államháztartási hiánycélt – jelentette be szerdán Victor Ponta miniszterelnök.
 
A kormányfő kifejtette, hogy Románia a GDP 0,2 százalékának megfelelő összeggel növeli a védelmi kiadásokat, amibe beleegyezett az Európai Bizottság is. Az államháztartási hiány mintegy 700 millió lejjel fog nőni, ami a GDP 0,1-0,12 százalékának felel meg. 
 
Ponta szerint nemcsak Románia, hanem a térségből más országok is engedélyt kaptak a védelmi kiadások növelésére az uniós végrehajtó szervtől.
 
Románia idén 2,2 százalékos államháztartási hiánycélban állapodott meg nemzetközi hitelezőivel, ami így 2,3 százalékra emelkedne. A  kormány várhatóan júliusban hajt végre költségvetési kiigazítást.
 

Ponta azt is bejelentette, hogy a kormány nem tervez újabb adókat bevezetni, és a társadalombiztosítási járulék 5 százalékos csökkentése  első számú prioritása marad. A Ponta-kabinet éppen a napokban tárgyal erről a Nemzetközi Valutaalap bukaresti küldöttségével, amely a fővárosban tartózkodik a 2013-ban kötött, 4 milliárd euró értékű, kétéves elővigyázatossági hitelszerződés keretében tartott felülvizsgálati látogatás alkalmából. 

Hirdetés