Nagyágyukat csinálhat ki a román jobboldal összeborulása

Átalakulóban van a román politika palettája. Na de kik lesznek a győztesek, és kik tűnnek el a történelem süllyesztőjében?
Hirdetés

Traian Băsescu és Victor Ponta lehet a jobboldal egyesítésének vesztese Bakk Miklós szerint. A politológus az Erdély FM megkeresésére úgy vélekedett, Băsescu a Népi Mozgalom Pártja színeiben tért volna vissza a napi politikába, és ezt a szervezetet politikai alternatívaként kínálta volna a választóknak. Azonban a PMP gyengén szerepelt a választáson. „A liberális párt és a demokrata párt összefogásával tulajdonképpen ez az alternatíva a politikai paletta jobboldalán eléggé kiszolgáltatott pozícióba kerül, és ezért úgy tűnik, Crin Antonescunak tulajdonképpen sikerül revansot vennie Traian Băsescun” – fogalmazott Bakk Miklós.

Hozzátette: egyelőre sok kérdés merül fel a jobboldal átszerveződésében, de úgy tűnik, az államfőnek erre a helyzetre nincs megoldása és alternatívát csak azután kereshet, ha eldől, miként alakul a PNL és a PDL fúziója.

Az államfő mellett Victor Ponta miniszterelnök és a PSD azért lehet a jobboldali összefogás vesztese, mert nem zárható ki, hogy Klaus Johannis nyeri az államelnök-választást, mert úgy tűnik, megfelel a választók elvárásainak.

Hirdetés