SZNT: mégis mi a bánatot művel az RMDSZ a kormányban?

Most már végre ideje lenne asztalra csapnia az RMDSZ-nek a kormány magyarellenes intézkedései miatt – csapott az asztalra Izsák Balázs.
Hirdetés

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) álláspontja szerint az RMDSZ jelenléte a román kormányban nem jelent garanciát az erdélyi magyarság jogainak a megvédésére.

Izsák Balázs SZNT-elnök keddi nyilatkozatában, a parlamentben beterjesztett – általa korlátozó jellegűnek tartott – zászlótörvény példáját felhozva hívja fel a figyelmet arra, hogy a nemzetközi közösség gyakran azért hárítja el a fellépést a romániai magyarellenes megnyilvánulások ügyében, mert az RMDSZ jelenlétét a román törvényhozásban és a végrehajtó hatalomban elegendő garanciának tekinti a kisebbségi jogok megvédésére.
Szerinte az RMDSZ két lehetőség közül választhat. „Vagy megállítja Románia kormányának magyarellenes hadviselését, és a diktatúrát felidéző törvénytervezeteket leállítja, vagy tájékoztatja hivatalosan is a nemzetközi szervezeteket, az EU tagállamait, valamint az Egyesült Államok és Kanada kormányát, a világ közvéleményét, hogy 5 százalékos jelenléte a hatalomban nem elegendő a drámai és fenyegető folyamatok megállítására” – fogalmaz Izsák Balázs.
Az SZNT elnöke nyilatkozatában felhívja a figyelmet arra, hogy „a székely zászló szabad használatának korlátozását” célul kitűző törvény a román parlamentben jelen levő magyar képviselők hallgatása mellett halad előre a maga útján az elfogadás felé. A székely zászló elleni fellépést egyúttal Spanyolország egykori diktátorának, Franco tábornoknak a baszk zászlót betiltó intézkedéséhez hasonlította.
Az alapvető emberi jogokat sértő intézkedések, a magyarellenes törvénytervezetek világosan jelzik: az a veszély fenyeget, hogy Románia lassan visszacsúszik abba az embertelen rendszerbe, amelyből a volt kommunista államok közül utolsóként szabadult ki” – jelenti ki Izsák Balázs.
Az SZNT még egy áprilisi felhívásában a készülő zászlótörvény kapcsán kijelentette: „A székely zászlót Székelyföld zászlajaként elfogadta már a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés, nincs szükség arra, hogy a román hatóságok jóváhagyják, vagy módosítsák azt. Mi is tiszteljük Románia állami jelképeit, nem kívánjuk módosítani vagy feliratozni azokat, de hasonló tiszteletet várunk többségi honfitársainktól, és az állam intézményeitől is a székely zászló iránt.”

 

Hirdetés