Román „civil” összefogás Sütő András szobra ellen

Tíz Hargita és Kovászna megyei szervezet próbálja megakadályozni, hogy Sütő Andrásnak szobrot állítsanak Marosvásárhelyen. Ki állhat a teljesen egyforma kérvény mögött?
Hirdetés

Nem olyan egyszerű ám szobrot állítani Sütő Andrásnak Marosvásárhelyen, hiszen még a Hargita és Kovászna megyie román „civil szervezetek” is hallatni akarják a hangjukat a témában, mélységes felháborodásuknak adva hangot amiatt, hogy nem úgy történt, ahogyan azt a Vatra Românească akarja. Ők ugyanis nyilvános vitáért kiáltottak, de nem sok sikerrel. Most viszont teljes mellszélességgel kiállnak a „magyarbarát” szervezet mellett székelyföldi román elvtársaik, mint ahogy Vasile Oprea Maros megyei alprefektus is kifogást talált a vonatkozó határozatban, igaz, ő még ennél is apróbb, formai problémát emleget.

A tíz szervezet egyébként nem fáradozott azon, hogy külön beadványban pampogjon, Victor Ponta kormányfőtől tanulva a szakmát, sima Ctrl+C, Ctrl+V-vel ugyanazt a szöveget nyújtotta be a Maros megyei döntéshozók elé.

A szervezetek tiltakozása a csütörtöki tanácsülésen került az önkormányzati képviselők elé. Peti András alpolgármester napirend előtti felszólalásában mély felháborodásának adott hangot, hogy olyan, más megyékben tevékenykedő román civil szervezetek lépnek fel  Sütő András szobra ellen, amelyeknek képviselői nem ismerik sem Marosvásárhelyt, sem az írót.

Egyetlen román képviselő tartotta fontosnak hozzászólni a témához, a PSD-s Olimpiu Pop Sabău, aki legutóbb a Vatra Romănesca szervezet közvitára szóló felhívását is tolmácsolta. „Nem tudom, hogy a szóban forgó személy, akinek szobrot akarnak állítani,  mennyire volt a románok és magyarok közötti megbékélés jelképe. A törvény értelmében minden szervezetnek, egyesületnek, amely nem ért egyet valamivel, illetve azt hiszi, hogy  törvénytelenség történt, joga van számon kérni a döntéshozókat” – mondta, jelezve, hogy egyetért a tíz román civil szervezet beadványával.
Az alprefektus eközben mindössze azt feszegeti a témában, hogy milyen törvények alapján hatalmazták fel a város főépítészét, hogy eldöntse a szobor helyét, illetve hangsúlyozta, hogy a szobrot csakis a szakminisztérium helyi kirendeltségének jóváhagyásával, az építkezési engedély megszerzése után lehet felállítani. 

Hirdetés