Harminc napra letartóztatták Horea Uioreanut

Egy hónapig fogdában alszik a Kolozs megyei közgyűlés elnöke, valamint a DNA által szintén korrupciós ügyletekkel gyanúsított Ioan Bene és Vasile Pogăcean üzletember. Hacsak nem adnak helyet a várható fellebbezésnek.
Hirdetés

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték csütörtök este Horea Uioreanut, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) által korrupciós ügyletekkel gyanúsított Kolozs megyei közgyűléselnököt, illetve két feltételezett bűntársát, Ioan Bene és Vasile Pogăcean üzletembert. A Kolozs megyei táblabíróság csütörtök este adta ki a letartóztatási parancsokat, az ügyészségi ülés ezt megelőzően több mint öt órán át tartott.

Tiberiu Ban, Uioreanu egyik ügyvédje a letartóztatási parancs kimondását követően leszögezte, 48 órán belül fellebbeznek a döntés ellen, az óvás kimeneteléről pedig a legfelsőbb törvényszék dönt majd.

Az ülésteremből távozva egyik gyanúsított sem nyilatkozott a sajtó képviselőinek.

Amint arról beszámoltunk, Horea Uioreanu lakásán, irodájában és kilenc másik helyszínen szerda reggel tartottak házkutatást a nyomozók, akik a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) bevonásával gyűjtöttek bizonyítékokat a Kolozs megyei önkormányzat elnöke ellen.  Az ügyészségi közlemény szerint a megyeelnök 2013 áprilisa és 2014 májusa között 693 ezer lej csúszópénzt kért egy üzletembertől, akinek önkormányzati megrendeléseket biztosított. Az összeg egy részét, 174 500 lejt át is vette.

A Kolozs megyei közgyűlés elnöke már a csütörtökre virradó éjszakát sem otthonában töltötte, ugyanis szerda este már őrizetbe vették.

 

 

Hirdetés