A Partiumtól a Székelyföldig lóra pattannak

Ragadós lett a vágta Erdélyben: miután kezd hagyományossá válni a Székely Vágta, újabb futamokon méretkeznek meg a határon inneniek. Idén lesz Partiumi Vágta, no meg Góbé futam is.
Hirdetés

Lóra magyar! – ez lett a jelszó a Székelyföldön és a Partiumban is – idén két helyszínről is küldünk lovasokat a budapesti Nemzeti Vágtára. Az immár negyedik Székely Vágta a már megszokott helyszínen, ám megújult szabályokkal zajlik idén – jelentették be csütörtökön a szervezők. Sztakics Éva sepsiszentgyörgyi alpolgármester elmondta: a Nemzeti Vágta Székelyföldi előfutamának számító rendezvény szervezési jogát két évre a Vadon egyesület kapta meg. A maksai Óriás Pincetetőn július 19-20-a között zajló lovas rendezvény idei újdonsága, hogy két futamot is szerveznek: a Székely Vágtát és a Góbé futamot.

A történelmi Székelyföld települései mindkettőbe benevezhetik lovasaikat. Mindkét futamon azonosak a díjak, az első helyezett 2000 lejt, a második 1500 lejt, a harmadik 1000 lejt nyerhet, de csak a Székely Vágta nyertesei kapnak jogot a Nemzeti Vágtán való részvételre.

Az újításra azért volt szükség, mert a budapesti Nemzeti Vágtán csak legtöbb 75 százalékban telivér, bizonyított eredetű lovakkal lehet részt venni. A Góbé futam úgynevezett házi verseny lesz, a szervezők lehetőséget adnak a településeknek bármilyen lovat benevezni, csak az egészségügyi feltételeknek kell megfelelniük.

Előzetes jelzések szerint legalább 16 székelyföldi település nevez be a Székely Vágta futamába, és természetesen sokan indulnak a Góbé futamon is. Részletes információkat a www.szekelyvagta.ro honlapon olvashat.

A székelyek ugyanakkor csütörtökön üdvözölték azt, hogy idéntől Partiumi Vágtával bővül a Nemzeti Vágta romániai előfutamainak sora. A Nagyváradtól 17 kilométerre lévő Köröskisjenőn június 6-án és 7-én szervezik a Partiumi Vágtát.

A Bihar megyei településen szervezendő futamról is csütörtökön tartott sajtótájékoztatót Ferencz István főszervező, a versenynek helyszínt biztosító köröskisjenői Kings Land Központ menedzsere. Mint  elmondta, a csapatok június 6-án 12-20 óra között fognak megérkezni a Kings Landbe. Eddig tíz jelezte a részvételét, de mivel nevezni az első futam kezdetéig, vagyis szombat délelőtt 10 óráig lehet, előfordulhat, hogy lesznek még indulók.

Június 7-én, szombaton reggel 7 órakor kezdődik a pálya bejárása a csapatok és a felügyelők által, megtörténnek az utolsó simítások. A döntő futam azonban csak este 8 óra körül várható három csapat részvételével, amelyek közül kettő jut ki a budapesti Nemzeti Vágtára. Rajtuk kívül hivatalból a rendező település, vagyis Köröskisjenő csapata is ott lesz a fővárosban.

Hirdetés