Erős erdélyi jelenlét Kisvárdán

Nyolc erdélyi társulatért izgulhatunk idén a Magyar Színházak 26. Kisvárdai Fesztiválján június 20. és 28. között.
Hirdetés

Huszonöt előadást láthat a közönség a Magyar Színházak 26. Kisvárdai Fesztiválján, amelyet idén június 20. és 28. között rendeznek meg. A felső-szabolcsi kisvárosban zajló fesztivál versenyprogramjában tizennyolc előadás szerepel, versenyen kívül további hét produkciót láthatnak az érdeklődők. A magyarországi és határon túli színházak előadásainak három helyszín, a Művészetek Háza, a Várszínpad és a II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskolában berendezett Rákóczi Stúdió ad helyet – derül ki a fesztivál honlapján közzétett programtervezetből. Az előadásokat Stuber Andrea újságíró-színikritikus válogatta, a zsűriben Gothár Péter, Láng Annamária és Koltai Tamás ül majd.
A nyitó előadást június 21-én tartják: a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház adja elő Sziveri János költészetét megidéző, Az ember komédiája című darabját. Ezt követi a hivatalos megnyitó, majd Székely Csaba Hogyne, drágám! című zenés komédiáját láthatja a közönség a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata előadásában.
A versenyprogramban a nyitó nap két előadása mellett szerepel a marosvásárhelyi társulat Euripidész klasszikusával, az Alkésztisszel Székely Csaba átiratában; Gerhart Hauptmann A patkányok című darabja az Újvidéki Színház tolmácsolásában; Székely Csaba Szeretik a banánt, elvtársak? című drámája a marosvásáhelyi Yorick Stúdió színrevitelében; Tadeusz Slobodzianek Ilja próféta című darabja a Vajdasági Tanyaszínház előadásában; valamint Brestyánszki Boros Rozália Vörös című műve a budapesti Katona József Színház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának közös produkciójában. A szabadkai társulat három másik darabbal, Biljana Srbljanovic A halál nem bicikli (hogy ellopják tőled), Szerbhorváth György Van valami bejelentenivalója? és Tasnádi István Tapasztalt asszony című művével is versenyez Kisvárdán.
A csíkszeredai Csíki Játékszín Gogol A revizor; a Kassai Thália Színház Egressy Zoltán Portugál; a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Nyikolaj Koljada Murlin Murlo; a Komáromi Jókai Színház Harold Pinter Árulás; a Nagyváradi Szigligeti Színház Forgách András A fiú; a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház Kincses Réka A Pentheszileia-program; a Kolozsvári Állami Magyar Színház a Máté Angi regénye alapján írt Csipke című darabbal, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház pedig Shakespeare Hamletjével indul a kisvárdai fesztivál díjaiért.
Versenyen kívül bemutatkozik Kisvárdán az Orlai Produkciós Iroda, a budapesti Katona József Színház és József Attila Színház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a Nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata és a kassai TeatRovás Műhely.
A színházi előadások mellett koncertek és kiállítások is színesítik a programot. Június 20-án, a fesztivál nulladik napján a főtéri színpadon koncertet ad Vásáry André, Kállay–Saunders András és Kasza Tibor, június 27-én a kolozsvári Loose Neckties Society zenél, a záró napon pedig a környékbeli amatőr zenekarok szereplésével megrendezik a IV. Kisvárdai Rockmaratont.
A Magyar Színházi Társaság, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Nonprofit Társadalomkutató Egyesület által összeállított „… vagy nem lenni” című tárlat a magyar holokauszt színházi áldozatainak állít emléket, a Napról Napra című hagyományos fotókiállítás pedig a fesztivál eseményeit örökíti meg. A közönség emellett megtekintheti Kiss Borának, a csíkszeredai Csíki Játékszín színésznőjének Álmot a világnak, álmot az ÁlomVilágnak című képzőművészeti kiállítását is.

Hirdetés