Érdeklődés hiányában a kormánybukta elmaradt

Nem sikerült a kormánybuktatás az ellenzéknek, hivatalában maradhat a Victor Ponta miniszterelnök vezette kormány.
Hirdetés
A 176 törvényhozó voksolt a kormány megbuktatása mellett, 19-en ellene, de ez nem volt elegendő, mivel 286 voksra lett volna szükség. Az ellenzék nem tudta mozgósítani honatyáit, hiszen magát az indítványt 231 törvényhozó írta alá benyújtáskor, a parlamenti szavazáson viszont ennyi szavazatot sem sikerült összegyűjteniük.
 
Az ellenzéki apátia mögött az áll, hogy eleve kudarcra volt ítélve a kezdeményezés, mert a Ponta-kormány stabil többséggel rendelkezik a parlamentben. Eredetileg azzal a reménnyel terjesztette be az ellenzéki liberális párt – összefogva a többi ellenzéki erővel –, hogy még a vasárnapi EP-választás előtt napirendre tűzze a parlament, és így értékes médiaszereplési lehetőséghez jussanak a választási kampány utolsó száz méterén. A kormánykoalíciót alkotó pártok azonban végül a választás utáni időszakra ütemezték a parlamenti vitát, így a bizalmatlansági indítvány elvesztette a tétjét.
 

Az Állítsátok meg a korrupt, demagóg és hazug Ponta-3 kormányt címmel megszövegezett kezdeményezés főleg amiatt bírálta a kormányt, hogy nem léptette életbe a választási kampányában ígért gazdaságélénkítő intézkedéseket. 

Hirdetés