Állítsátok meg a Ponta-kormányt!

Régóta dédelgeti bizalmatlansági indítványát a Ponta-kormány ellen a Nemzeti Liberális Párt (PNL). Ma benyújtották, ám nem sokat érnek vele.
Hirdetés

Az „Állítsátok meg a korrupt, demagóg és hazug Ponta-3 kormányt” címmel megszövegezett liberális kezdeményezés főleg amiatt bírálja a kormányt, hogy nem léptette életbe a választási kampányában ígért gazdaságserkentő intézkedéseket: nem csökkentette öt százalékkal a munkáltató által befizetendő tb-járulékot és nem tette adómentessé a cégek visszaforgatott nyereségét.

A Nemzeti Liberális Párt bizalmatlansági indítványának szövegét a román parlament két házának mai együttes ülésén ismertették. A PNL nem titkolt célja az volt, hogy ennek megvitatására a május 25-i EP-választási kampány célegyenesében kerüljön sor, de nem jött be a számításuk: a kormányzati többség ugyanis csak a választás utánra időzítette, tehát hétfőn fognak sort keríteni erre. A Ponta-kabinet amúgyis kényelmes többséggel rendelkezik a törvényhozásban, így nem kell tartania attól, hogy megbuktatják. Az ellenzék a parlamenti vitától médiafigyelmet remélt, de ezt is eltérítette az, hogy a liberális pártból kilépett Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök, volt kormányfő épp ma jelentette be, hogy vissza akar térni a PNL-be, amelynek korábban elnöke volt. Ez pedig akár még az USL „visszatérését” is jelentheti hosszú távon, hiszen Tăriceanu az elejétől ellenezte a szociálliberális koalíció felrúgását, amely a 2012-es parlamenti választásokon kétharmados parlamenti többséget szerzett.

Hirdetés