Alkohol, cigi, hasis

A 17 évesek háromnegyede már legalább kettőt kipróbált ebből a háromból. Negyede rendszeresen fogyasztja.
Hirdetés

Korán kezdik a romániai fiatalok az alkohol-, dohány- és drogfogyasztást – közli a maszol.ro az Országos Drogellenes Ügynökség (ANA) statisztikáját.

Az adatok szerint 13 évesen a fiatalok nagy része már kipróbálta az alkoholt, 14 éves korára a dohányzást is, és sokan közülük 15 évesen már „átestek” az első hasis-adagjukon is. A fogyasztás állandósulása a szerrel való első találkozást követő egy-másfél évben következik be, majd 17 éves korukra ezek a fiatalok legalább kétféle szert fogyasztanak.
 
17 éves korukra lányok 76, a fiúk 75 százaléka kipróbált már legalább kettőt az alkohol, a drogok és a dohányzás hármasából. A 15-18 évesek negyede rendszeresen dohányzik, és ezt alkohol- vagy hasisfogyasztással kombinálja.
 
Tíz év fogyasztás után a fiatalok 15,9 százaléka már alkohol-függő, 13,5 százalékuk pedig a függőség küszöbén áll. 
 
A fiatalok azt állítják, kíváncsiságból (60 százalék), szabadságvágyból (32), önbizalmuk növelése céljából (19) próbálták ki ezeket a szereket. Jelentős a kortárs csoport befolyása, de van, aki a biztonságérzetért vagy a társadalom megtévesztéséért nyúl valamilyen tudatmódosító szerhez.

Hirdetés