Meghalt a romániai roma holokauszt legidősebb túlélője

1942-ben családjával együtt ki akarták irtani. Azért is 108 évig élt.
Hirdetés

A Szeben megyei Alsóporumbákon 108 éves korában meghalt Traian Grancea, a romániai roma holokauszt legidősebb túlélője.

Az egykori vándorkovács történetével azt követően foglalkozott a román sajtó, hogy 2007 októberében Traian Băsescu elnök állami kitüntetést adományozott neki és a roma holokauszt több más túlélőjének.
Amint a bozontos szakállú öregember az Adevărul napilapnak 2012 otóberében elmesélte, 1942-ben kezdődött  kálváriája, amikor a román hadsereg összegyűjtötte a nomád romákat, és egy három hónapos út végén a mai Moldova Köztársasághoz tartozó Transznisztriába telepítette őket. A deportáltaknak a túléléshez szükséges legalapvetőbb feltételeket sem biztosították. Arra kényszerültek, hogy földbe vájt vermekben, víz és élelem nélkül húzzák meg magukat. Lovaikat, pénzüket, ékszereiket elvették.
Traian Granceának egyik testvérével sikerült 1946-ban visszajönnie Erdélybe. A transznisztriai kitelepítés idején elveszítette édesapját, nővérét, feleségét és két gyermekét, édesanyját pedig a hazavezető úton kellett eltemetnie.
A romák kitelepítését Ion Antonescu marsall, Románia Hitler-barát kormányzója rendelte el 1942. május 24-én. A romániai holokauszt tanulmányozására létrehozott nemzetközi bizottság adatai szerint 25 ezer romát telepítettek Transznisztriába a gyéren lakott terület benépesítésének szándékával. A deportáltak közül 11 ezren meghaltak.
A romániai romák királyának tekintett Florin Cioaba korábban több mint 30 ezer deportáltról és 20 ezer halottról beszélt. Hozzátette, a pontos számokat azért nehéz megállapítani, mert a deportáltak jelentős hányadának nem volt  személyi okmánya.

 

Hirdetés