Vlagyimir Putyin levelét megírta

Hogy nyitott a párbeszédre. És arra kéri az EU-vezetőit, működjenek közre a helyzet rendezésében. <3
Hirdetés
Vlagyimir Putyin levelet küldött az európai vezetőknek, amelyben azt írta, ha Ukrajna nem rendezi a gáztartozását, akkor június elsejétől csak akkor szállítanak gázt, ha Ukrajna előre fizet.
 
Levelében emlékeztetett, hogy április óta több nem uniós országgal konzultáltak, amelyek egyetértettek az orosz állásponttal a gáz kérdésében. Azt írta, Ukrajna tartozása akkor 2,237 milliárd dollár volt, ami idő közben 3,508 milliárd dollárra nőtt, holott Ukrajna közben már megkapta az IMF-hitel első, 3,2 milliárd dolláros részét.
 
Nincs más választásuk, a döntést az ukrajnai gázszállításokkal kapcsolatban meg kellett hozniuk, de a továbbiakban is nyitottak a párbeszédre –  hangsúlyozta.
 
Ukrajna egyébként korábban közölte, hajlandó fizetni, ha Oroszország újra a régi szintre csökkenti a gáz árát. A Reuters csütörtökön arról számolt be, hogy Robert Fico szlovák kormányfő szerint Putyin több európai országot, köztük Szlovákiát is azzal fenyegette, Oroszország június 1-től nem szállít földgázt Európába, ha Ukrajna nem fizeti ki gáztartozását. Fico állítását más egyelőre nem erősítette meg.

Hirdetés