Orosz kém a jobbikos EP-képviselő?

Ki fog derülni, ki tulajdonképpen Kovács Béla. EP-képviselő vagy orosz kém? Valószínűleg felfüggesztik – a mentelmi jogát.
Hirdetés

A magyarországi Legfőbb Ügyészség az Európai Unió intézményei ellen folytatott kémkedés gyanúja miatt Brüsszelnél kezdeményezte Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését – értesült a Magyar Nemzet. A politikus ellen április elején az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést.

A Magyar Nemzet szerint Kovács Béla tevékenysége már korábban felkeltette a polgári kémelhárítás figyelmét, ugyanis a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel az orosz fővárosba látogat.

A jobbikos politikus

felesége Isztohin Szvetlana orosz–osztrák kettős állampolgár, aki állítólag a KGB kémelhárításának a munkatársa volt.
 
Kovács Béla végzettségét tekintve közgazdász, Japánban, majd a nyolcvanas évek közepétől a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében gyarapította a tudását. Erről az egyetemről a lap szerint köztudott, hogy a szovjet érában szorosan együttműködött a diktatúra állambiztonsági szervezetével, a KGB-vel. Kovács 2003-ban települt haza Magyarországra, két évvel később belépett a Jobbikba.

Soha nem voltam sem magyar, 

sem külföldi titkosszolgálat tagja, soha nem működtem velük együtt és megkeresés sem volt a részükről – jelentette ki Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
 
A Jobbik EP-listáján harmadik helyen szereplő politikus közölte, határozottan visszautasítja a Magyar Nemzetben leírt vádat, és Mirkóczki Ádám képviselőtársán keresztül kezdeményezi, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága teljes nyilvánosság előtt hallgassa meg.
 
A bizottság ülését hétfőre hívja össze Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke.
 
Kép: jobbik.hu
 

Hirdetés