Elkészült az EU feketelistája

Azokról, akik megsértették Ukrajna szuverenitását. Nézze meg, kik kerültek fel rá.
Hirdetés
Újabb 13 ember ellen rendel el vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat az Európai Unió.
 
A 13 ember között vannak a Krím orosz bekebelezése után kinevezett vezető közhivatalnok, valamint a kelet-ukrajnai szeparatizmus meghatározó alakjai. Első helyen került most listára Vjacseszlav Vologyin, az orosz elnöki kabinet vezetőjének első helyettese, aki a Krímnek az Oroszországi Föderációba való politikai integrációjáért felel. Oroszországi politikusok közül emellett az Állami Duma alkotmányjogi bizottságának elnöke került a szankcióval sújtottak körébe. Vlagyimir Pligin elősegítette annak a jogszabálynak az elfogadását, amellyel a Krím Oroszország része lett.
 
A krími hatóságok vezetői közül a Krímért és Szevasztopolért felelős migrációs szövetségi hivatal megbízott vezetői ellen rendelt el beutazás tilalmat és vagyonbefagyasztást az unió. Pjotr Jaros és Oleg Kozjura rendszerszerűen és gyorsított eljárásban gondoskodott arról, hogy a Krímben élők orosz útlevélhez jussanak.
 
Rajtuk kívül szankciókkal sújtotta az Európai Unió hétfőn a Krímbe kinevezett orosz főügyészt, Natalja Poklonszkaját, valamint a Szevasztopolba kinevezett megbízott főügyészt, Igor Sevcsenkót, amiért aktívan részt vesznek a félsziget orosz annektálásának végrehajtásában. A listán most csak egy orosz katonai vezető szerepel, a Krímbe vezényelt ejtőernyősök parancsnoka, Vlagyimir Samanov alezredes.
 
 
Kelet-Ukrajnából büntetőintézkedéseket léptetett életbe hétfőn az Európai Unió Vjacseszlav Ponomarjovval szemben, aki Szlovjanszk polgármesterének nyilvánította magát,
 

csapatokat és fegyvereket kért Vlagyimir Putyintól

a város megvédéséhez, emberei pedig emberrablásokért tehetők felelőssé. Rákerült a listára Igor Bezler is, a horlivkai milícia egyik vezetője, akinek szerepe volt a biztonsági szolgálat (SZBU) donyecki és a belügyminisztérium horlivkai irodáinak elfoglalásában, és az SZBU szerint összefüggésbe hozható Volodomir Ribak horlivkai politikus meggyilkolásával is. A „donyecki népköztársaságból” Igor Kakidzjanov, az ottani fegyveresek egyik vezetője ellen léptettek érvénybe még szankciókat, aki az „ország” területi egysége mellett fogott fegyvert, és a terület egyik vezetőjeként tartják számon.
 
Beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendelt el az Európai Unió emellett Roman Ljahin és Alekszandr Malihin, a donyecki és a luhanszki „választási bizottság” vezetője ellen, akik aktívan részt vettek a két terület hovatartozásáról szóló „népszavazások” lebonyolításában.
 
Ukrán politikusok közül szankciókkal sújtotta az Európai Unió Oleh Carovot, az ukrán parlament egyik képviselőjét, akit április elején zártak ki az egykor az elmozdított Viktor Janukovics (volt ukrán elnök) nevével fémjelzett Régiók Pártjából. Carov nyilvánosan szólított fel arra, hogy Ukrajna délkeleti térségei hozzák létre a „Új-oroszországi (Novorosszijai) Szövetségi Köztársaságot”.
 
A két vállalat a PJSC Csernomorneftegaz és a Feodoszija nevű cég, amelyeket március 17-én kisajátított a „Krími Köztársaság” „parlamentje”.
 

Hirdetés