Tóti ellenállt a robbantgató magyar cégnek

Amely szeizmikus adatokat gyűjtött volna a község alatt gyanított olaj- és gázkészletekről. A palagáz-keresést Tóti már betiltotta.
Hirdetés

Kivonult a Bihar megyei Tótiból a magyarországi Acoustic Geophysical Services cég, mert a helybéliek nem engedték be a telkeikre, hogy ott keressen kőolajat és gázt – tudósít a Digi24 hírtelevízió.

A céget az orosz Gazprom leányvállalata, a NIS Petrol bízta meg szeizmikus adatok gyűjtésével, a területre ugyanis a NIS Petrol kapott feltárási és kitermelési engedélyt. A NIS Petrol szerződést bontott a magyarországi céggel, amelynek az lett volna a feladata, hogy robbantásokkal kis, mesterséges rengéseket idézzen elő a talajban. A rengéshullámokból lehet következtetni arra, hogy milyen és mennyi kőolaj, illetve gáz található az altalajban.
 
Az Acoustic Geophysical Services tavaly augusztusban bérelt irodát Tóti kultúrotthonában, azóta kellett volna meggyőznie a helyieket, hogy engedjék munkásait robbantgatni a tulajdonukban lévő mezőgazdasági területeken. A helyiek viszont ellenálltak, a cég pedig múlt hétvégén kiürítette az irodát. Munkagépei még ott állnak az egyik helybéli udvarán, de állítása szerint hamarosan azokat is elviszi.
 
Gheorghe Demian helyi lakos a hírtévének elmondta, személy szerint ő sem engedte meg a cégnek, hogy két hektáros birtokán tevékenykedjen. Demian egy hónapja részt vett egy palagáz elleni tüntetésen Nagyváradon, ott hallott a hidraulikus repesztés veszélyeiről.
 
Vincze Nándor polgármester szerint viszont nincs szó palagázról, annak keresését a község önkormányzat határozatban tiltotta be, engedélyt mindössze hagyományos földgáz és kőolaj keresésére adtak. A polgármester sajnálja a cég kivonulását, mert munkahelyeket biztosított, adót fizetett.

Hirdetés