EMNP: Kelemennek távoznia kell a MOGYE-ügy miatt

Kelemen Hunort is felelősség terheli azért, mert a MOGYE magyar főtanszékei továbbra sem jöhetnek létre – mondja az EMNP.
Hirdetés

Lemondásra szólította fel Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettest, és Király András oktatásügyi államtitkárt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) kialakult helyzet miatt.

Zakariás Zoltán, az EMNP választmányának elnöke hétfői kolozsvári sajtótájékoztatóján felszólította az erdélyi magyar közösséget, hogy a legváltozatosabb formákban fejezze ki szolidaritását a MOGYE lemondott magyar vezetőivel. Úgy vélte, nem az egyetem magyar vezetőinek kellett volna lemondaniuk az intézményben kialakult helyzet miatt.
Az egyetem magyar rektorhelyettese és két dékánhelyettese pénteken nyújtotta be lemondását, miután Mihnea Costoiu felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszter sem tudta rávenni az egyetem román vezetését arra, hogy hozzák létre a magyar főtanszékeket az oktatási intézményben.
A magyar tagozat számára bizonyos fokú önállóságot biztosító főtanszékek megalakítására hat hónapos határidőt írt elő a 2011 elején életbe lépett oktatási törvény – emlékeztetett Zakariás Zoltán. Hozzátette, a törvény alkalmazását az illetékes miniszter cinkosságával halogatja az egyetem román vezetése. Álláspontja szerint a halogatás azt jelzi, a bukaresti kormányban – amelyben az RMDSZ politikusai is ott vannak – nincsen meg a politikai akarat a törvény betartatására.
Zakariás Zoltán kijelentette, Kelemen Hunornak és Király Andrásnak „záros határidőn belül” kellene távoznia a tisztségéből. Újságírói kérdésre hozzátette, a megfogalmazás a tanév végét jelzi. Elmondta, minden egyes új tanévnek, amelyet a törvény megkerülésével kezdenek el az egyetemen, a magyar orvosképzés látja a kárát. Megjegyezte, míg az egyetemen a diákok 41 százaléka tanul magyarul, a magyar oktatók aránya 27 százalékra csökkent, és az önálló magyar egyetemi struktúrák hiánya ellehetetleníti a magyar tanerőhiány pótlását.
Az EMNP választmányi elnöke szerint a bukaresti politikai akaratot az RMDSZ politikusainak a hangsúlyos fellépése, a civil társadalom nyomása, és az egyetem magyar tagozatának a fokozott tiltakozása változtathatja meg. A politikus emlékeztetett arra, hogy 1990-ben a MOGYE diákszervezete alelnökeként maga is részt vett az egyetemen zajló akkori tiltakozások szervezésében. Hozzátette, az elmúlt 24 évben a problémák lényege nem változott az egyetemen.

Hirdetés